Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

01. 10. 2019. 16:19 >> 16:18
1

NEMA ODGOVORNIH

Godišnjica ubistva Kašogija

Godinu nakon ubistva saudijskog novinara i kritičara režima u Rijadu Džamala Kašogija, niko nije odgovarao za jeziv zločin u saudijskom konzulatu u Istanbulu, suđenje optuženima u Saudijskoj Arabiji odvija se u tajnosti, a saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman pokušava da se vrati na svjetsku pozornicu nakon skandala koji je umrljao njegovu reputaciju reformatora i modernizatora, pišu svjetski mediji.

Kašogi je nekada bio dio saudijskog establišmenta i urednik provladinog lista, ali je postepeno pao u nemilost vlasti, da bi mu do 2017. bilo zabranjeno da piše u Saudijskoj Arabiji, podsjeća BBC, prenosi Radio slobodna Evropa.

Namamljen u konzulat i ubijen

Poslije toga je otišao u SAD gdje je počeo da piše oštre kolumne s kritikama politike Rijada i Bin Salmana. Kada je prošle godine 28. septembra došao u saudijski konzulat u Istanbulu da traži dokumenta neophodna za vjenčanje, Saudijcima se ukazala priliku da "urade nešto" s Kašogijem, ističe BBC.

Poslije prvog dolaska Kašogija u konzulat, turska obavještajna služba je zabilležila telefonske razgovore između konzulata i Rijada u kojima je on označen kao tražena osoba, navodi BBC koji je razgovarao s dvije osobe koje su slušale snimke.

Vjeruje se da je u prvom razgovoru obavješten moćan saradnik princa - Saud al-Kahtani, koji je već optuživan za učešće u pritvaranju i mučenju disidenata u Saudijskoj Arabiji. Sam Kašogi je u svojim tekstovima optužio Al-Kahtanija da vodi "crnu listu" za prestolonasljednika.

Kašogi je pozvan 2. oktobra da dođe u konzulat po papire i tada se na snimcima mogao čuti forenzički patolog koji je navodno kasnije raskomadao tijelo žrtve. Iz njegovih riječi se moglo saznati da je znao šta se od njega očekivalo, rekla je britanska pravnica Helena Kenedi, koja je bila u timu specijalne izvestiteljke UN-a. "Moglo se čuti kako se smiju… Čekali su tamo znajući da će taj čovek ući i da će biti ubijen i isječen".

Kada je Kašogi došao u konzulat rečeno mu je da postoji potjernica Interpola za njegovo hapšenje i da se mora vratiti u Saudijsku Arabiju, navodi BBC. "Postoji trenutak kada se može čuti kako Kašogi od čovjeka koji je samouvjerena osoba, ide ka osjećanju straha – povećanje nervoze, povećanje užasa – i onda saznanja da će se dogoditi nešto fatalno", rekla je Kenedi.

Ona je navela da se na snimcima ne može čuti zvuk koji bi povezala s hirurškom testerom za kosti kojom je navodno raskomadano tijelo novinara, ali da se moglo čuti tiho brujanje. Turski obavještajni zvaničnici, ističe BBC, vjeruju da je to zvuk testere.

UN ne sumnjaju u ubistvo

Izvetiteljka UN-a Anjes Kalamar je Savjetu UN-a za ljudska prava, podnijela izvještaj o ubistvu 2. oktobra u konzulatu s, kako podvlači BBC, odlučnim zaključkom. "Ne postoje naznake po međunarodnom pravu da bi ovaj zločin mogao da se klasifikuje ni na koji drugi način osim kao državno ubistvo".

Jedanaest osumnjičenih Saudijaca je na suđenju u tajnovitom postupku, ali je tek nekoliko saslušanja održano, ističe Rojters, dok Vašington post navodi da Saudijska Arabija nije objavila ni imena optuženih. Do njihovih imena je došla Kalamar, ali među njima nije Al-Kahtani, bivši bliski saradnik Mohameda, koji je optužen za planiranje operacije ubistva.

Izveštaj UN-a tvrdi da Saudijska Arabija snosi odgovornost za ubistvo i da treba istražiti moguću ulogu princa Mohameda. Kongres SAD je naveo da vjeruje da je prestolonasljednik "odgovoran za ubistvo" u operaciji u kojoj su učestovali agenti koji su mu direktno podređeni.

Princ Mohamed, međutim, rekao je za televiziju CBS, da kao lider zemlje preuzima "punu odgovornost" za jezivo ubistvo Kašogija, ali je negirao da je on to naložio, navodi agencija Asošiejted pres.

Izvještaj UN-a tvrdi da Saudijska Arabija snosi odgovornost za ubistvo i da treba istražiti moguću ulogu princa Mohameda. Kongres SAD-a je naveo da vjeruje da je prestolonasljednik "odgovoran za ubistvo" u operaciji u kojoj su učestovali agenti koji su mu direktno podređeni. Princ Mohamed, međutim, rekao je za televiziju CBS da je nemoguće da zna šta svakodnevno radi tri miliona ljudi koji rade za saudijsku vladu.

Ubistvo Kašogija uzdrmalo reforme

Godinu poslije ubistva Kašogija, Saudijska Arabija pokušava da se vrati na globalnu pozornicu, ali ju je kriza oslabila i podrila ambiciozne reforme koje je pokrenuo njen de fakto lider, prenosi agencija Frans pres ocene analitičara.

Bin Salman je kao modernizator konzervativne kraljevine uživao poštovanje globalnih lidera i poslovnih džinova, ali je, ističe AFP, posle zločina postao parija, dok je ubistvo bacilo sijenku na njegove reforme, stavljajući ljudska prava u njegovoj zemlji pod mikroskop, ali i iskušavajući stara savezništva sa zapadnim silama.

Princ je od tada pokušao da poboljša svoju umrljanu reputaciju, pokrećući PR kampanje da opet pridobije strane investicije dok ubrzava, kako analitičari nazivaju, "naginjanje ka istoku", ka manje kritičnim saveznicima poput Kine i Indije. To je, međutim, imalo ograničen uspjeh, ističe AFP.

Otkrića izvjestiteljke UN-a Anjes Kalamar i transkripti razgovora u konzulatu, povećali su pritisak na zapadne saveznike da suspenduju prodaju oružja kraljevini, što je udarac za Rijad usred povećanih tenzija s Iranom, ocenjuje AFP.

Ubistvo Kašogija je povećalo rizik po reputaciju zapadnih firmi koje posluju sa Saudijskom Arabijom, čak i pošto globalni bankari i direktori opet prisustvuju atraktivnim investicionim konferencijama, ističe francuska agencija.

Skandal je takođe omeo bin Salmanove ekonomske reforme, koje treba da smanje zavisnost Saudijske Arabije od naftnih prihoda i povećaju investicije u privatnom sektoru. Između ostalo,g odložen je planirani izlazak na berzu saudijskog naftnog džina Aramka.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније