Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92.net, objavila B.B. ]

03. 10. 2019. 11:09 >> 11:09

U HONG KONGU

Nastavljeni sukobi, policija traži dozvolu za policijski čas

Demonstranti u Hong Kongu ponovo su se sukobili s policijom, bacali molotovljeve koktele, izražavajući ogorčenje zbog ranjavanja jednog tinejdžera ove nedjelje.

S obzirom da se višemjesečni protesti ne smiruju, policija traži od Vlade da uvede policijski čas kako bi se suzbilo nasilje, javlja Rojters.

Policija je i sinoć i noćas upotrijebila suzavac da bi rastjerala demonstrante koji su širom grada podmetali požare, blokirali ulice i razbijali radnje i stanice metroa.

Hiljade demonstranata izašle su juče na ulice Hong Konga da bi protestovali zbog ranjavanja osamnaestogodišnjeg Tonija Canga, učenika srednje škole, koji je pogođen iz blizine, dok je tukao policajca metalnom šipkom.

Incident se desio tokom protesta kada su demonstranti bacali molotovljeve koktele na policajce, na šta su oni odgovorili ispaljivanjem suzavca, gumenih metaka i vodenim topovima.

Javnost u Hong Kongu sve je neprijateljskije raspoložena prema policiji koju optužuje za upotrebu prekomjerne sile prema demonstrantima, dok policija tvrdi da pokazuje maksimalnu uzdržanost, iako se nasilje sve više širi.

Protesti u toj bivšoj britanskoj koloniji počeli su zbog spornog zakona koji dozvoljava izručenje osumnjičenih Kini, gdje, kako smatraju protivnici zakona, ne bi imali pravično suđenje.

Kasnije su se proširili na zahtjeve za više demokratije i manji uticaj Pekinga na unutrašnje poslove te autonomne provincije.

Hongkonška policija saopštila je danas da će 18-ogodišnji student ranjen u sukobu s policijom biti formalno optužen.

On je u utorak pogođen metkom u grudi, tokom jednog od najnasilnijih dana demonstracija. Njegovo ranjavanje je izazvalo bijes prema policiji.

Vlada je saopštila da je ranjeni student u stabilnom stanju poslije operacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније