Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

03. 10. 2019. 18:28   >>  18:26

"VLADA POTREBNA ŠTO PRIJE"

Izrael dobio nov parlament, zabrinutost ostala

Poslanici novog saziva Kneseta - parlamenta Izraela su danas podnijeli zakletvu, a koliki će im biti mandat zavisi od toga da li će biti formirana vladajuća većina ili ne, o čemu se spore dva glavna kandidata za premijera.

Na toj svečanosti koja je obično slavljenička, predsjednik Izraela Ruven Rivlin je upozorio da je izraelska demokrataija "u vanrednom stanju" i da je vlada potrebna što prije.

Rivlin se osvrnuo na političku neizvjesnost tokom manje od dva mjeseca mandata prethodnog sastava parlamenta koji je formiran poslije prvih izbora ove godine, 9. aprila, a raspupšten je jer nije mogla biti formirana vlada.

Predsjednik koji se zalaže za obrazovanje široke vladajuće koalicije, ocijenio je da "formiranje vlade nije samo želja naroda, već više nego ikad, u vremenu poput ovog, to je ekonomska i bezbjednosna potreba".

Vršilac dužnosti premijera Benjamin Netanjahu drugi put za pet mjeseci pokušava da obrazuje vladajuću koaliciju, a na izborima 17. septembra nije bilo pobjednika.

Uz to je pod pritiskom najavljenog podizanja optužnica za korupciju koje bi mu okončala političku karijeru.

Ni Netanjahu, lider konzervatnog Likdua, ni njegov glavni rival Beni Ganc, vođa saveza partija centra, nijesu u stanju da obrazuju koaliciju s najmanje 61 od ukupno 120 poslanika, te zavise jedan od drugog, zbog čega se "vlada jedinstva" čini kao jedina mogućnost da se spriječe treći izbori za manje od godinu dana.

Pregovori o formiranju koalicije su u zastoju jer Netanjahu insistira da i dalje bude premijer i da, uz njegov Likud, u vladi budu partije ultraortodoksnih Jevreja i desničara.

Gancov savez "Plavo-bijelo" se međutim drži obećanja iz izborne kampanje da neće s Netanjahuom zbog njegovih pravodsudnih problema.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније