Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: R.P. ]

08. 10. 2019. 23:09   >>  23:09 1

PREGOVORI SA EU

Sudbina Albanije i S.Makedonije u rukama Holandije

Da li će Albanija i Sjeverna Makedonija početi pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji, zavisi od Holandije, objavila je holandska televizija NOS. Holandski parlament će danas raspravljati o proširenju Unije i priključivanju ove dvije zemlje.

Već godinama Albanija i Sjeverna Makedonija nastoje da počnu pregovore o ulasku u EU, ali do sada bez uspjeha. Prvenstveno je Holandija protiv započinjanja pregovora o priključivanju, naročito kada je u pitanju Albanija.

Njemačka je takođe bila protiv protiv početka pregovora, ali je njemački parlament nedavno odlučio da počne razgovore, pod uslovom da Albanija i Sjeverna Makedonija ispune određene uslove, između ostalog da obezbjede bolje funkcionisanje sudstva, kao i i efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala.

Iako su to isti uslovi koje i Holandija postavlja, veliko je pitanje da li će holandski parlament danas donijeti istu odluku kao i Njemačka.

Najvažniji argument koji Holandija navodi za blokiranje početka pregovora jesu upravo korupcija i organizovani kriminal u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji.

S druge strane, većina zemalja koje podržavaju početak pregovora o priključivanju ove dvije zemlje Evropskoj uniji, kao što su Italija, Austrija i veliki broj zemalja istočne Evrope, smatraju da bi upravo članstvom u Uniji mogao biti izvršen veći uticaj na ove zemlje.

Pored toga, pristalice početka pregovora, objašnjava holandski korespodent iz Brisela za NOS, strahuju od sve većeg uticaja Rusije, koja u ove zemlje ulaže velike svote novce, i otvaranjem pregovora žele taj uticaj da ograniče.

U međuvremenu, Albanija i Sjeverna Makedonija intenzivno rade na ispunjenju postavljenih uslova.

Posebno Makedonija, koja je početkom ove godine promijenila ime u Republika Sjeverna Makedonija, i tim kompromisom okončala višegodišnji sukob sa Grčkom, članicom EU koja je na promjeni imena insistirala zato što provincija u Sjevernoj Grčkoj nosi isto ime.

Upravo ova promjena imena je bio jedan od važnih uslova za priključivanje Sjeverne Makedonije EU.

Pored toga se Sjeverna Makedonija intenzivno bori protiv korupcije, a i vlasti u Albaniji nastoje da smanje korupciju i organizovani kriminal.

Tako je prethodnih mjeseci izvršena istraga nad svim sudijama, koji su morali da daju na uvid svoje bankovne račune i pokažu svu nepokretnu imovinu. Sudije koje nisu mogle da dokažu porijeklo visokih svota novca na računima ili nepokretne imovine, suspendovane su.

U međuvremenu je dvije stotine sudija osuđeno dok se skoro šezdeset posto njih neće vratiti u sud zbog ustanovljene korupcije u prošlosti.

Nakon današnje debate u parlamentu, holandski ministar Stef Blok, saopštiće odluku Holandije na sastanku EU koji će se održati ovog vikenda u Luksemburgu.

Tek tada će EU donijeti i zvaničnu odluku o eventualnom priključivanju Albanije i Sjeverne Makedonije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније