Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

09. 10. 2019. 23:07 >> 23:05

BOLIVIJA

Morales pred najtežim izborima do sad

Predsjednik Bolivije Evo Morales, pastir s bolivijskih visoravni i sindikalni lider koji je postao prvi Indijanac na čelu države s većinski indijanskim stanovništvom, suočava se sa do sada najtežim izborima otkako je 2006. došao na vlast, pošto su birači, nekada uzbuđeni njegovim usponom, postali zabrinuti zbog njegovog opiranja da siđe s vlasti.

Morales (59) ubjedljivo je pobijedio na prethodnim izborima i tako postao lider s najdužim stažom u zemlji poznatoj po nestabilnosti. Međutim, ankete pokazuju da će izbori 20. oktobra, na kojima se bori za četvrti mandat, biti veoma neizvjesni.

"Poslije dužeg vremena očekuju nas veoma neizvjesni izbori", rekao je profesor političkih nauka u La Pazu Frenklin Pareha.

Iako ankete pokazuju da je Morales u prednosti, nije izvjesno da će pobijediti u prvom krugu, što bi dovelo do drugog kruga u decembru gdje bi ujedinjena opozicija imala veće šanse da ga savlada.

U okruženju zemalja zahvaćenih ekonomskom krizom, Bolivija je pod Moralesom rijedak primjer stabilnosti i rasta. Predsjedniku se odaje priznanje za pragmatično upravljanje ekonomijom, i širenje koristi od prirodnih bogatstava zemljom na veliki broj ljudi.

Od dolaska Moralesa na čelo države 2006. godine ekonomija je rasla u proseku 4,5 odsto godišnje, dosta iznad regionalnog prosjeka, a Međunarodni monetarni fond predviđa da će ove godine rast bolivijske ekonomije biti četiri odsto.

Koristeći rast cijena prirodnih resursa prije jedne decenije, Morales je asfaltirao puteve, poslao u svemir prvi bolivijski satelit i smanjio inflaciju. Njegovo ime nose stadioni, tržni centri, škole, državne kompanije pa čak i jedno selo.

Harizmatičan i poznat po narodnom smislu za humor, predsjednik Bolivije je i dalje veoma popularan među najsiromašnijim građanima.

"Morales je uspostavio prisustvo države u svakom kutku. On je podigao samopouzdanje Bolivijaca. On je tačka od koja označava 'prije' i 'poslije'", kazao je profesor Pareha.

Ipak, konzervativci nikada nijesu vjerovali lideru partije Pokret ka socijalizmu, a mnoge građane je uznemirio njegov pokušaj da obezbjedi novi mandat uprkos referendumu na kome je podržano ustavno ograničenje broja mandata. Moralesu je omogućeno da se kandiduje za četvrti mandat tek odlukom Vrhovnog suda da ograničenja krše njegova politička prava.

Neki se žale i na navodna pretjerivanja, poput muzeja vrijednog sedam miliona dolara koji je 2017. otvoren u Moralesovom rodnom mestu Orinoki, planinskom selu siromašnih farmera i čuvara lama, gdje je samo par ulica asfaltirano, a mnoge kuće nemaju pijaću vodu i kanalizacione sisteme.

Kada je prvi put izabran, Morales je sebi smanjio platu i obećao štednju, ali je ubrzo potom kupio novi avion i izgradio 26-ospratnu predsjedničku palatu s heliodromom.

Iako predsednik Bolivije nije upleten u lične korupcionaške skandale koji su nanijeli štetu ili čak srušili lidere susjednih Brazila, Perua i Argentine, Hjuman rajts voč je optuživao njegovu vladu za podrivanje nezavisnosti sudstva kroz arbitrarno otpuštanje skoro 100 sudija od 2017.

Ta organizacija navodi da smijenjene sudije nijesu dobile nikakvo obrazloženje otkaza od vijeća sudija i tužilaca u kom kontrolu imaju Moralesovi saveznici.

Ekolozi i mnogi mladi su ove godine bili nezadovoljni njegovim odgovorom na hiljade šumskih požara, za koje mnogi tvrde da u izazvani Moralesovim naporima da neka područja razvije putem poljoprivrede. Neka indijanska plemena su uznemirena jer se neki od razvojnih projekata odigravaju na njihovoj zemlji.

Čak i u rodnom mjestu Morales nema nepodijeljenu podršku.

"Ranije se više brinuo o narodu. Sada i ne toliko. Bilo da ode ili ostane, meni je isto", kaže Marija, vlasnica prodavnice u Orinoki. Ona se predstavila samo prvim imenom zbog, kako je navela, straha šta bi vlada učinila ako bi otvoreno govorila u predsjednikovom rodnom mestu.

Evo Morales, rodjen 1959. kao pripadnik indijanskog naroda Ajmara, čuvao je lame na bolivijskim visoravnima i kao osiromašeni migrant otišao sa ocem u Argentinu.

Njegova porodica je uzgajala koku, biljku koja se koristi za tradicionalni čaj, ali je takođe i osnovni sastojak kokaina, a on je postao poznat kao lider sindikata uzgajivača koke koji se borio protiv američkih pokušaja da zabrani tu biljku.

On je takođe i veliki ljubitelj fudbala, koji je često igrao s novinarima, sindikalnim liderima, diplomatama pa i drugim predsjednicima. Morales je naložio izgradnju terena širom zemlje i skuplja dresove fudbalera.

Bolivijski lider je takođe pokušao da promoviše indijansku kulturu na koju se oduvjek gledalo s visine i često je govorio u prilog obožavanja boginje Pačamame, ili Majke Zemlje.

"U inostranstvu, a posebno u Evropi, postoji romantična vizija Moralesa. Vide ga kao urođenika koji je došao na vlast. Ali mi ovdje vidimo lidera koji kontraditorno govori, posebno kada se radi o Majci Zemlji", naveo je Frenklin Pareha.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније