Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Anadolija/Beta

09. 10. 2019. 16:11 >> 20:33
4

VAZDUŠNI NAPADI

Ofanziva Turske u Siriji, stradali civili

Portparol kurdskih snaga Mustafa Bali rekao je danas da su turski ratni avioni počeli da napadaju "civilna područja" na sjeveru Sirije. Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan prethodno je saopštio na Tviteru da je počela turska vojna operacija u Siriji koju su nazvali "Izvor mira".

CNN javlja da je najmanje dvoje civila ubijeno u udarima turskih snaga.

Najmanje jedan pripadnih kurdskih snaga poginuo je u danas, a  šestoro ranjeno, saopštili su Sirijska opservatorija za ljudska prava i grupa kurdskih aktivista.

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima su saopštile da su turski vazdušni napadi bili i do 50 kilometara od granice i da je gađano 16 njihovih položaja. 

Bali je na Tviteru objavio da su napadi izazvali "ogromnu paniku među ljudima u regionu".  Njegova objava uslijedila je nedugo potom objave turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je objavio da je upad turske vojske u Siriji počeo.

"Zajedno sa Sirijskom nacionalnom vojskom, Oružane snage Turske pokrenule su operaciju protiv terorističkih organizacija PKK/YPG i ISIS-a, na sjeveru Sirije", napisao je Erdogan, te dodao:

"Cilj Turske je uništiti teroristički koridor koji teroristi pokušavaju da izgrade na južnoj granici i donijeti mir i spokoj u regiji."

Naglasio je da će ovom operacijom biti uklonjena teroristička prijetnja prema Turskoj, te kako će zahvaljujući "sigurnoj zoni" koja će tamo biti uspostavljena, sirijskim izbjeglicama biti omogućeno da se vrate svojim domovima.

"Zaštitićemo teritorijalni integritet Sirije i osloboditi stanovništvo regije od kandži terorista", poručio je Erdogan.

Ranije, turska televizija je prenijela da su turski avioni bombardovali položaje sirijskih Kurda preko granice iz Turske.

Turska je danima pripremala vojsku oko granice sa Sirijom za napad protiv kurdskih boraca koje podržavaju SAD jer ih u Ankari smatraju terorističkom organizacijom.

Turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu je izjavio da turske snage operaciju na sjeveru Sirije sprovode u skladu s međunarodnim pravom, Poveljom UN-a i rezolucijama Savjeta bezbjednosti o borbi protiv terorizma.

Put za tursku ofanzivu otvoren je kada je predsjednik SAD objavio da će se američka vojska povući iz te oblasti.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније