Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

10. 10. 2019. 08:25 >> 08:37
1

NAKON DECENIJA BORBE

Irankama konačno dozvoljeno na fudbalske stadione

Iranke će nakon četiri decenije čekanja danas ponovo moći ući na nogometni stadion u Teheranu, pošto je FIFA zaprijetila da će suspendovati Iran iz svojih takmičenja, jer je pristup tribinama dopuštao samo muškarcima.

Iranke nijesu smjele da ulaze na fudbalske utakmice i druge stadione gotovo 40 godina. Iranski vjerski establišment tvrdio je da se moraju zaštititi na takvim događajima i gledanja polugolih navijača.

Međunarodna fudbalska federacija FIFA prošli je mjesec naredila Iranu da dopusti ženama pristup na stadione bez ograničenja i u brojkama koje određuje potražnja za ulaznicama.

Odluka je donijeta nakon što je navijačica nazvana "Blue Girl" umrla pošto se zapalila strahujući da će završiti u zatvoru, jer se maskirala u muškarca kako bi gledala utakmicu.

Iranke su brzo razgrabile ulaznice za kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko prvenstvo 2022. između Irana i Kambodže na teheranskom stadionu Azadiju u četvrtak.

Prvi kontingent ženskih ulaznica rasprodao se za manje od sat vremena, a ubrzo je tako bilo i s dodatnim ulaznicama, izvijestili su iranski državni mediji.

Zvaničnik iranskog ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da je stadion kojem je kapacitet 100.000 mjesta spreman da primi i više žena.

Naziv stadiona, Azadi, na farsiju znači sloboda.

Među 3.500 žena koje su uspjele da nabavi ulaznicu je i fudbalska novinarka Raha Purbahš.

"Još ne mogu da vjerujem da će se to dogoditi. Nakon svih ovih godina rada u fudbalu, a sve gledajući na televiziji, sada mogu utakmicu i lično doživjeti", kazala je za France Presse.

Napomenula je da je svjesna da je, ipak, puno žena ostalo bez ulaznica. One koje su imale sreće biće odvojene od muških navijača, a nadziraće ih 150 policajki, navodi agencija Fars.

Građani Teherana kazali su da podržavaju odluku da se žene puste na stadione.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније