Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92/Beta/Tanjug ]

10. 10. 2019. 18:02   >>  18:14 4

ERDOGAN EVROPI

Proglasite okupaciju i poslaću milione izbjeglica

Predsjednik Turske Redžeš Tajip Erdogan zaprijetio je Evropi da će joj "poslati" oko 3,6 miliona migranata ako pokuša da predstavi vojnu operaciju te zemlje u Siriji kao invaziju.

Predsednik Turske je rekao da će turska vojna operacija podržati teritorijalni integritet Sirije tako što će suzbiti kurdsku kontrolu na severoistoku zemlje.

On je rekao da je od početka invazije juče ubijeno 109 "terorista".

Erdogan je upozorio i Evropu da će Turska otvoriti vrata i poslati sirijske izbeglice na Stari kontinent ako Evropa okarakteriše invaziju u Siriji kao okupaciju, prenosi Rojters.

"`O Evropsko unijo saberi se` Ponavljam, ukoliko pokušate da predstavite našu operaciju kao invaziju, otvorićemo vrata i poslati vam oko 3,6 miliona migranata", rekao je Erdogan u govoru u Ankari.

U Turskoj je 3,6 miliona sirijskih izbjeglica. Priliv migranata iz Turske ka Evropi znatno je opao poslije sporazuma postignutog 2016. između Ankare i EU.

Evropske zemlje žestoko su kritikovale operaciju koju je Turska juče pokrenula na sjeveroistoku Sirije protiv kurdskih sirijskih boraca koje Ankara smatra teroristima, ali koje podržava Zapad jer se smatraju udarnom pesnicom u borbi protiv ekstremista Islamske države.

"Nikad nijeste bili iskreni. Sada kažu da će blokirati tri milijardi eura (obećanih turskoj u sklopu migrantskog sporazuma). Da li ste ikad poštovali obećanje koje nam je dato? Nijeste!", rekao je on u poruci Evropljanima.

"Uz pomoć Boga nastavićemo naš put, ali otvorićemo vrata migrantima", dodao je on.

Turski predsjednik je govorio i o sudbini stranih pripadnika Islamske države koje kurdske snage drže zatvorene, a kuda će oni, zabrinjava Zapad, prije svega Evropu.

"Učinićemo šta je potrebno sa zatvorenicima Islamske države. Zadržaćemo one koji treba da ostanu u zatvoru a druge vratiti u njihove zemlje porijekla ukoliko oni to prihvate", rekao je Erdogan.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније