Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92; Objavila: M.M ]

11. 10. 2019. 08:20   >>  08:20

SB UN PODIJELJEN

Direktan dijalog ili obustava ofanzive

Podeljeni Savjet bezbjednosti UN nije uspio da donese jedinstven stav o turskoj ofanzivi na sjeveroistoku Sirije.

 

Evropske članice su zatražile da turska ofanziva na kurdske snage koje podržavaju SAD bude obustavljena, dok se Rusija zalaže za "uzdržanost" i "direktan dijalog" sukobljenih strana, prenosi AP.

Pet evropskih članica SB UN izrazilo je prije sastanka želju da svih 15 članica SB UN podrže saopštenje koje su predložile SAD, nakon što je američki predsjednik Donald Tramp neočekivano povukao sve američke trupe sa sjeveroistoka Sirije, gdje je u toku sukob turskih i kurskih snaga.

Kako je za Asošiejted pres rekao neimenovani diplomatski izvor, SAD su predložile SB UN da usvoji saopštenje u kojem se izražava "duboka zabrinutost", u kojem se poziva na potrebu da se zaštiti civilno stanovništvo i u kojem se poziva Ankara da posegne za diplomatskim pristupom, a ne da se upušta u vojne akcije.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nabenzija je rekao novinarima da u stavu SB UN treba da se uzmu u obzir i drugi aspekti sirijske krize, a ne samo turska vojna operacija, kao i da bi trebalo da se zatraži "trenutni prestanak nelegalnog vojnog prisustva" u zemlji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније