Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

11. 10. 2019. 11:36 >> 11:35

HILJADE SE OKUPILE

Nigerijski lovci pokreću ofanzivu na Boko Haram

Hiljade nigerijskih lovaca naoružani amajlijama i dobrim poznavanjem nepristupačnog terena pripremaju ofanzivu protiv ekstremista Boko Harama koji deset godina pustoše sjeveroistok Nigerije.

Oni smatraju da je krajnje vrijeme da pomognu vojnicima da zaustave tu opasnu pobunu. Nigerijska vlada spriječila je sprovođenje slične ofanzive prije pet godina nazivajući to samoubilačkom misijom, a novi guverner države Borno, gdje je bilo najviše napada Boko Harama, sada podržava taj poduhvat.

To je znak da su nigerijske vlasti, koje su više puta tvrdile da su porazile Boko Haram, možda iscrple opcije protiv islamskih ekstremista i ogranka koji je nedavno objavio vjernost grupi Islamska država.

Novi guverner države Borno Babagana Zulum rekao je da mu je dosta primjenjivanja konvencionalnih strategija protiv ekstremističke grupe koja je ubila ili otela desetine hiljada ljudi i zbog koje su milioni raseljeni.

Nemiri su izazvali veliku humanitarnu krizu.

Guverner je nedavno odobrio angažovanje najmanje 10.000 lovaca da pomognu da se okončaju borbe.

I mada nigerijska vojska nije željela da komentariše, portparol vlade je potvrdio da je guverner riješio da agresivno istraži svaki legalni način u pokušaju da okonča pobunu, poslije konsultacija sa ključnim osobama uključujući starešine i tradicionalne vladare.

Portparol vlade rekao je da su im potrebne sve moguće molitve s obzirom na zadatak koji ih čeka.

Lovci su odvojeni od civilnih odbrambenih snaga koje su nikle u sjeveroistočnoj Nigeriji da se bore protiv pobune Boko Harama.

Smatra se da su oni jedina grupa sa dobrim poznavanjem šuma i drugih terena u velikoj oblasti blizu Jezera Čad. Oni vide svoje amajlije kao zaštitu od napada.

Novinar agencije AP posjetio je ove nedelje kamp gdje oko 2.000 lovaca čeka da krene na marš u žumu Sambisa i druga skrovišta Boko Harama.

Više od 5.000 lovaca mobilisano je iz Nigerije i regionalnih zemalja uključujući Burkinu Faso, Niger i Čad, rekao je jedan od vođa lovaca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније