Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

11. 10. 2019. 13:02 >> 13:00

ŠEF MOSADA

"Solejmani zna njegova likvidacija nije nemoguća"

Šef izraelske obavještajne službe Mosad Josi Koen izjavio je da "nije nemoguće" da Izrael počini ubistvo iranskog generala Kasema Solejmanija, vodje elitnog korpusa Kuds iranske Revulicionarne garde.

"Sa svim dužnim poštovanjem njegovih praznih prijetnji on možda nije napravio grešku koja bi ga stavila na prestižnu listu Mosadovih meta za ubistva", rekao je Koen za jedan izraelski list odgovarajući na pitanje da li je izraelski avion ciljao Solejmanija i lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha u Bejrutu tokom drugog libanskog rata 2006, kako tvrdi Solejmani.

"On zna vrlo dobro da njegovo ubistvo nije nemoguće. Njegove akcije su identifikovane i svuda su se osjetile, nema sumnje da infrastruktura koju je izgradio predstavlja ozbiljan izazov za Izrael", dodao je Koen.

Iranski mediji su objavili prošle nedjelje da je Teheran zaustavio izraelsko-arapsku zavjeru za ubistvo Solejmanija.

Šef Mosada je takođe prokomentarisao da vođa libanskog proiranskog Hezbolaha Nasralah "zna" da izraelska služba ima "opciju da ga eliminiše", ali nije odgovorio na pitanje zašto to Izrael ne učini.

"Izrael nije zainteresovan za sukob s Iranom. Izrael ima samo jedan interes da spriječi da Iran dostigne nuklearnu sposobnost. Mi ne želimo kolaps režima, ne želimo osvetu protiv nuklearnih naučnika ili da bombardujemo baze Teherana. Izrael na kraju želi da dovede Iran za sto i da se onda postigne sporazum koji onemogućava svaku opciju vojne nuklearne sposobnosti", rekao je Koen, u vrijeme rastuće napetosti u Zalivu i izmedju Izraela, SAD i Irana.

On je ocenio da trenutno Iran "apsolutno nije" egzistencijalna prijetnja već "bezbjednosni izazov" ali da bi se to izmijenilo ako razvije nuklearno oružje, a dodao je da je sve moguće da bi se to spriječilo, uključujući vojni udar ali da je to "posljednja opcija".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније