Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina, Objavila: R.P. ]

13. 10. 2019. 17:52   >>  17:50

PROTEKLI MIRNO

Protesti Kurda širom Evrope zbog turske ofanzive

Desetine hiljada Kurda demonstriralo je juče širom Evrope protiv turske vojne ofanzive na sjeveru Sirije, a protesti su održani u Francuskoj, Grčkoj, Njemačkoj, Austriji, Švajcarskoj.

U Kelnu se okupilo deset hiljada ljudi koji su nosili zastave sa simbolima kurdske Jedinice za narodnu zaštitu i Rožave, odnosno Sirijskog Kurdistana, zahtijevajući okončanje turske ofanzive, uvođenje zone zabrane leta i obustavu prodaje oružja Turskoj.

Dojče vele prenosi da Njemačka ima najveću kurdsku dijasporu na svijetu.

Demonstrantima su se priključile njemačke ljevičarske grupe, a Kurdi su protestovali i u drugim gradovima, uključujući Hamburg, Berlin i Minhen.

"Zajedno kao jedno, kurdski narod je ujedinjen", uzvikivali su u Kelnu demonstranti koji su turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana nazivali "teroristom" i "ubicom djece".

Nekoliko hiljada Kurda i aktivista ljevice demonstrirali su i u Solunu i Atini.

U Solunu se okupilo oko hiljadu demonstranata koji su palili fotografije Erdogana i nosili transparente sa natpisima "Gdje su UN?".

Scene paljenja fotografija ponovile su se i ispred turskog konzulata koji su obezbjeđivale policijske snage.

U grčkoj prijestonici Atini, prema procjenama policije, okupilo se do dvije Kurda i drugih aktivista koji su marširali do turske ambasade, ali ih je policija spriječila da se približe zgradi.

Oni su nosili kurdske zastave i transparente sa natpisom "Odmah zaustavite invaziju", a jedna grupa je zapalila poster s likom Erdogana, navodi Rojters.

Okupljeni su se razišli poslije mirnih protesta.

I u Parizu je protestovalo na hiljade građana u znak podrške Kurdima, a zbog turske operacije u Siriji čija su meta kurdska uporišta.

Učesnici demonstracija održanih na Trgu Republike u istočnom dijelu Pariza, upozorili su da bi turska ofanziva mogla da dovede do oživljavanja takozvane Islamske države, prenosi AP.

Proteste su organizovale različite grupe aktivista, a pojedini učesnici nosili su transparente na kojima je pisalo "Erdogan jednako ID".

Kritikovan je i američki predsjednik Donald Tramp zbog odluke da povuče američke snage iz Sirije, smatrajući da je to omogućilo tursku invaziju.

Protesti su održani i u Austriji i Švajcarskoj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније