Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Agencije, objavila B.B. ]

14. 10. 2019. 09:27 >> 09:26

IZBORI U MAĐARSKOJ

Orbanova stranka izgubila u Budimpešti

Novi gradonačelnik Budimpešte je Gergelj Karačonj, kandidat kojeg je podržalo nekoliko opozicionih stranaka, pokazuju rezulati lokalnih izbora poslije 74 odsto prebrojanih glasova.

Gergelj Karačonj je osvojio 50,1 odsto glasova, dok je Ištvan Tarloš, kandidat vladajuće stranke Fides premijera Viktora Orbana, dobio 44,8 odsto glasova.

Lokalni mediji prenose da je Tarloš čestitao svom rivalu na pobjedi, navodi agencija AP.

Izlaznost na izborima u nedjelju bila je oko 50 odsto, što je jedan od najvećih odaziva birača na lokalnim izborima od obnove demokratije u Mađarskoj 1990. godine.

Mađarska opozicija je na lokalnim izborima zabilježila dobar rezultat i u drugim dijelovima države.

Ovi rezultati neće uticati na moć premijera Viktora Orbana, ojačanog snažnom ekonomijom, protivmigrantskom retorikom i podizanjem plata. Njegov vladajući Fides i dalje je veoma popularan u ruralnim dijelovima države.

Parlamentarni izbori trebali bi se održati 2022, a Orban, na vlasti od 2010, ima ogromnu većinu u skupštini.

Dobar rezultat opozicije pokazao je da taktika izlaska na izbore sa zajedničkim kandidatima donosi uspjeh u borbi protiv Fidesa koji bilježi sedam uzastopnih izbornih pobjeda na parlamentarnim, lokalnim i evropskim izborima od 2010. godine.

"Svima smo održali lekciju iz demokratije. Jedinstvo opozicije koju su glasači dugo čekali je uspostavljena, a rezultati nam pokazuju da je ovo put naprijed", rekao je novi gradonačelnik Budimpešte pred svojim pobornicima.

Prijevremeni rezultati pokazuju da je opozicija pobijedila u 10 od 23 velika mađarska grada.

"Građani Budimpešte su odlučili da je vrijeme za nešto drugačije. Prihvaćamo tu odluku. U interesu države i stanovnika Budimpešte, spremni smo sarađivati", rekao je premijer Orban na konferenciji za medije nakon objave rezultata.

Istaknuo je kako Fides očekuje pobjedu u više od polovine gradova s više od pet hiljada stanovnika, te da rezultati na nivou cijele države pokazuje da je njegov desni savez i dalje najsnažniji u Mađarskoj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније