Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ RTS, objavila B.B. ]

14. 10. 2019. 10:04   >>  10:07

OSUĐENO 12 KATALONSKIH VOĐA

Bivšem potpredsjedniku Vlade 13 godina zatvora

Španski Vrhovni sud osudio je bivšeg potpredsjednika katalonske vlade Oriola Hunkerasa na 13 godina zatvora, a kazne od devet do 13 godina, dobilo je još devet katalonskih lidera.

Devet katalonskih separatističkih lidera osuđeno je na kazne zatvora od 9 do 13 godina. Oni su osuđeni zbog svojih uloga u pokušaju da proglase nezavisnost 2017. godine.

Tri osobe su proglašene krivima za neposlušnost, i oni nijesu osuđeni na zatvorske kazne.

Bivši katalonski predsjednik Oriol Hunkeras, optužen za pobunu, izjavio je na suđenju da je "politički zatvorenik" i ponovio tvrdnju da Katalonija ima pravo na otcjepljenje od Španije.

"Sudi mi se jer sam optužen zbog mojih ideja, a ne djela. Smijenjen sam sa mjesta šefa katalonske vlade nakon što je Madrid preuzeo kontrolu i zato vjerujem da sam politički zatvorenik", rekao je Hunkeras na suđenju pred panelom od sedam sudija.

Kada su ga advokati odbrane pitali o danu kada je održan referendum, Hunkeras je rekao da glasanje nije zločin, ali da je zločin da se ljudi sprečavaju da glasaju uz primjenu sile".

Obacio je svaku sugestiju da je podsticao nasilje, za šta je prema španskom zakonu potrebna komponenta da bi se neko optužio za pobunu.

Nakon što je Katalonija proglasila nezavisnost u oktobru 21017. godine, Madrid je raspustio pokrajinski parlament i preuzeo vlast.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније