Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

14. 10. 2019. 12:02   >>  12:01

IZBORI U POLJSKOJ

Vladajuća stanka osvojila ubjedljivu većinu

Vladajuća poljska konzervativna stranka Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog uspjela je da osvoji ubjedljivu većinu u poljskom parlamentu. Sastaviće ponovo jednopartijsku vladu i bez prepreka može da nastavi svoje reforme, nazvane "dobra promjena", pokazuju danas rezultati izbora nakon prebrajanja skoro 83 odsto glasova.

U Sejmu će najviše, komotnu većinu među ukupno 460 poslanika u donjem domu imati Pravo i pravda (PiS) na osnovu 45 odsto osvojenih glasova, a takođe i u Senatu koji ima ukupno 100 senatora, gdje je za vladajuću stranku na redovnim parlamentarnim izborima glasalo skoro 46 odsto Poljaka koji su izašli u nedjelju na birališta.

U Sejm, donji dom ulazi svih pet stranaka koje su registrovale kandidatske liste u 41 izbornoj jedinici na koliko je podijeljena Poljska i drugi najjači poslanički klub imaće liberalna Građanska koalicija sa 26 odsto osvojenih glasova.

Ovi izbori označili su nakon četiri godine pauze povratak poljske ljevice u Sejm sa 12 odsto osvojenih glasova, a svoje poslanike imaće i poljski demohrišćani, Poljska narodna stranka koja je dobila povjerenje 8,81 odsto birača i nova koalicija poljskih radikalnih nacionalista i ekstremista, Konfederacija sloboda i nezavisnost koja je prema ovim djelimičnim rezultatima osvojila 6,71 odsto glasova.

U gornji dom poljskog parlamenta ulaze samo tri od pet stranaka, a najviše među ukupno 100 senatora imaće Pravo i Pravda sa 45,79 odsto osvojenih glasova, za njom je Građanska koalicija sa 33,9 odsto glasova i Poljska narodna stranka sa 5,49 odsto glasova, dok su bez senatora ostale Levica i nacionalistička Konfederacija.

Opoziciona liberalna Građanska koalicija osvojila je pobjedu u svega dva, a Pravo i pravda u 14 vojvodstava, dok su za opoziciju glasali veliki poljski gradovi sa više od 500.000 stanovnika.

Procenti osvojenih glasova i preračun na mandate na izborima na koje je izašlo čak 61 odsto od 30 miliona registrovanih birača mijenjaće se do večeras kada će Državna izborna komisija saopštiti konačne rezultate i to po običaju na štetu konzervativaca, jer glasovi iz velikih gradova koji su uporište proevropskih stranaka i liberala stižu najkasnije, ali ne očekuje se da bi Pravo i pravda mogla da izgubi komotnu većinu u oba doma parlamenta, ni da će morati da traži koalicionog partnera za novu vladu.

"Dobra promjena" kako je Kačinjski prije četiri godine, a za njim i njegova stranka nazvao reforme od kojih su neke, kao preuzimanje kontrole nad javnim medijima, a prije svega kontroverzna reforma pravosuđa, počev od Ustavnog suda, dovele Poljsku u spor sa Evropskom unijom, zbog sistemskog ugrožavanja pravne države i osnova demokratije, trajaće tako neometano i naredne četiri godine.

"Izborni rezultat će ohrabriti Pravo i Pravdu da ostvari strašno opasne najave. Jaroslav Kačinjski je najavio da će osvojiti posljednje barikade u pravosuđu, govorio je o zakonu o profesionalnom statusu novinara, znači davanju potvrde da su novinari i o ukidanju imuniteta sudijama", kazao je danas bivši poljski premijer iz Saveza demokratske ljevice Lešek Miler.

Analitičari takođe ocjenjuju da će prve reforme u ovom drugom mandatu konzervativne vlade udariti na nezavisnost sudija i u pravcu nastojanja da se na stranu propagande vlade, koju sada obavlja prije svega nekadašnji javni tv servis TVP, prevuku i privatni mediji, a Kačinjski je već najavljivao polonizaciju medija, kako bi u njima bilo što manje stranog kapitala.

Dok premijer Mateuš Moravjecki nakon izbora pomirljivo govori o potrebi da se oslove i ubijede i oni koji odbijaju "dobru promjenu", njegov partijski šef Jaroslav Kačinjski na predizbornim mitinzima javno je govorio o tome da će nastaviti u duboko podijeljenom poljskom društvu da etiketira kao izdajice ili goru sortu one Poljake koji odbijaju njegovu "dobru promjenu".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније