Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Klix.ba, Objavila: J.B.Č. ]

15. 10. 2019. 08:42 >> 08:52

AUTOBOMBOM

Žene osuđene za pokušaj napada na Notr Dam

Francuski sud osudio je u ponedjeljak dvije žene, povezane s islamskim ekstremistima, na zatvorsku kaznu od najmanje 25 godina zbog toga što su prije tri godine izvele neuspješan pokušaj napada automobilom-bombom ispred pariške katedrale Notr Dam, javio je francuski list Le Figaro.

Jedna je osuđenica podsticala drugu da joj se pridruži predstavljajući se na internetu kao ekstremistički militant koji se vratio iz Sirije i tim putem želi pronaći ženu, prenose francuski mediji.

Policija je 4. septembra 2016. godine pronašla sivi Pežo 607 bez registarskih oznaka, u kojem je bilo sedam plinskih boca i tri kanistera benzina, parkiran na lijevoj obali Sene u blizini Notr Dama, u samom centru Pariza.

Istražitelji su po opušcima i ćebetu natopljenom benzinom zaključili da je riječ o neuspješnom pokušaju izazivanja eksplozije.

Otisci prstiju ostavljeni na mjestu događaja doveli su policiju do Ines Madani i Ornele Gilligman. One su, po istražiteljima, parkirale automobil nakon što su Račidu Kasimu, francuskom članu tzv. Islamske države poslale video u kojemu preuzimaju odgovornost za planirani napad.

Sud je u ponedjeljak Madani, koja se predstavljala kao džihadist, osudio na 30 godina, a Giligman, udatu ženu i majku troje djece, na 25 godina, izvijestio je Le Figaro. Još su dvije žene osuđene na 20 godina zatvora.

Prema pisanju Le Figaroa, Kasim je osuđen u odsutnosti na doživotnu zatvorsku kaznu. Na niže kazne osuđene su još tri osobe za pomaganje u pokušaju izazivanja eksplozije te za neprijavljivanje krivičnog djela.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније