Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

17. 10. 2019. 20:47   >>  20:48

TUSK

"Evropske vođe odobrile novi sporazum o Bregzitu"

Evropske vođe su danas na samitu u Briselu jednoglasno odobrili novi sporazum o Bregzitu koji je postignut sa Londonom, objavio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

"Vrlo smo blizu kraja procesa", rekao je Tusk na konferenciji za novinare u Briselu poslije glasanja evropske dvadesetsedmorice i pozdravio to što će sporazumom da se izbjegne "haos" koji bi nastao u slučaju da Velika Britanija izađe iz Unije 31. oktobra bez sporazuma, prenosi Frans pres.

"Sada čekamo glasanje dva parlamenta" (britanskog i evropskog), rekao je on.

Glasanje u donjem domu britanskog parlamenta zakazano je za subotu i vrlo je neizvjesno.

Prethodni sporazum koji je usaglasila premijerka Tereza Mej bio je odbijen tri puta u britanskom parlamentu. Politički rivali britanskog premijera Borisa Džonsona i neki ključni saveznici rekli su da neće podržati najnoviji sporazum.

S obzirom da sjevernoirska partija koja podržava manjinsku vladu konzervativaca u Parlamentu planira da glasa protiv sporazuma, Džonsonu će biti potrebna podrška nekih poslanika laburista, naklonjenih Bregzitu, da bi sporazum prošao, navodi AP.

Tusk je rekao danas da osjeća i tugu, i dodao da ukoliko Britanija bude željela da se vrati u EU vrata će joj uvijek biti otvorena.

Irski premijer Leo Varadkar, čija zemlja je na prvom udaru u slučaju razlaza bez dogovora, pozdravio je snagu i jedinstvo Evropske unije.

On je pozdravio to što novi sporazum sada može da postane stalni, ali samo uz odobrenje Sjeverne Irske i ocijenio da su ciljevi Irske i EU ispunjeni.

Evropski lideri su pozvali institucije EU da preduzmu korake da osiguraju da sporazum može da počne da se primjenjuje od 1. novembra, ali su istovremeno naglasili da žele da partnerstvo sa Velikom Britanijom u buduće bude što je moguće bliskije.

Britanski premijer Boris Džonson obećao je da će izvesti zemlju iz EU 31. oktobra i izjavio da današnji sporazum znači da nije potrebno dalje odlaganje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније