Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, agencije ]

18. 10. 2019. 18:53   >>  22:43 4

PROTESTI U KATALONIJI

Privedeno 128 osoba, 270 policajaca povrijeđeno

Špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je večeras da je tokom nekoliko dana protesta u Barseloni privedeno 128 osoba i dodalo da je 207 policajaca povrijeđeno.

Ministarstvo je upozorilo katalonske separatiste koji pribjegavaju nasilju da će se zakon "primjenjivati svom snagom" i da im prijeti zatvorska kazna do šest godina za napade na policiju.

Privremeni ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Malaska rekao da će španska država "primijeniti krivični zakon svom snagom nad nasilnim separatizmom".

Barselona: Sukobi demonstranata i policije, vatra na ulicama

Demonstranti su se u centru Barselone sukobili sa policijom petog dana protesta. Stotine hiljada ljudi sa zastavama Katalonije potpuno je paralisalo grad.

Špansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je poslalo policijske jedinice civilne straže na periferiju Barselone, prenosi Sputnjik.

Demonstranti su bacali na policiju kamenje i konzerve na specijalne snage obučene za razbijanje demonstracija, te dovukli velike kante za đubre na u sredini glavnog bulevara, a potom ih zapalili, javlja Rojters.

Policija je pokušala da potisne okupljene građane na trotoar, ali nije uspjela.

Demonstranti ispunili centar Barselone

Desetine hiljada demonstranata koji zahtijevaju nezavisnost Katalonije od Španije ispunile su danas centar Barselone, mašući zastavama i tražeći oslobađanje separatističkih katalonskih lidera, osuđenih na duge zatvorske kazne.

Neki od njih su tri dana pješačili do Barselone iz raznih djelova Katalonije, učestvujući u takozvanim "Marševima slobode" do današnjeg velikog protesta.

Oni su se pridružili studentima i radnicima koji su danas izašli na ulice tokom generalnog štrajka.

Protesti su održavani svakog dana od ponedjeljka, kada je Vrhovni sud osudio devet bivših katalonskih zvaničnika na kazne zatvora od devet do 13 godina, zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije 2017.

Protesti su prethodnih dana bili neobično nasilni, a sukoba policije i demonstranata bilo je i danas.

Španski premijer u tehničkom mandatu Pedro Sančes izjavio je danas da su masovne demonstracije u Kataloniji zbog presuda separatistima dokaz da su u Španiji kažnjivi nezakoniti potezi, a ne političke ideje.

Sančes je rekao novinarima u Briselu, gdje je učestvovao na Samitu EU, da Španija garantuje slobodu demonstriranja, ali je obećao da će radikali koji su pravili nerede ove nedjelje biti procesuirani.

"Pravila su jasna. Oni koji krše zakon moraju da odgovaraju prije ili kasnije", kazao je Sančes.

On je pozvao katalonsku separatističku vladu da prestane da ignoriše polovinu od 5,5 miliona birača u tom regionu koji prema istraživanjima i nedavnim izbornim rezultatima žele da ostanu u Španiji.

Fudbalski savez Španije danas je odložio i derbi između Barselone i Real Madrida, zakazan za 26. oktobar, pošto su za taj dan najavljene nove masovne demonstracije u glavnom gradu Katalonije. "El klasiko" bi trebalo da se igra 18. decembra.

U Španiji će 10. novembra biti održani novi parlamentarni izbori, pošto poslije prethodnih, održanih 28. aprila, Sančesovi socijalisti, koji su osvojili najviše glasova, nijesu uspjeli da formiraju vladu.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније