Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

21. 10. 2019. 23:42   >>  00:04 1

SOCIJALNA BUNA U ČILEU

Pinjera: Zemlja je u ratu

Predsjednik Čilea Sebastijan Pinjera izjavio je da je ta zemlja "u ratu", nakon trodnevnih nereda i pljački u kojima je sedam ljudi izgubilo život, što je najveća socijalna buna u više decenija.

"Mi smo u ratu protiv moćnog i nemilosrdnog neprijatelja, neprijatelja koji ne poštuje nikoga i ništa i koji je spreman da koristi nasilje i zločine bez ikakvih ograničenja", rekao je Pinjera juče novinarima.

U Santjagu je juče drugu noć zaredom na snazi bio policijski čas od 19.00 do 6 sati po lokalnom vremenu. Vanredno stanje je pored prijestonice proglašeno i u više regiona, kao i u drugim najvećim gradovima.

General Havijer Iturijaga, kog je Pinjera u petak zadužio da povrati red, pozvao je građane da ostanu "mirni" i da ne napuštaju domove.

Neredi su nastavljeni i juče, a popodne su se demonstranti u centru Santjaga sukobili s policijom, dok je u drugim djelovima grada došlo do pljačkanja.

Vatrogasci su naveli da je pet osoba nastradalo kada je tokom pljačke fabrike za proizvodnju odjeće izbio požar, dok je još dvoje poginulo u noći između petka i subote u požaru u supermarketu.

Dvije osobe su pogođene mecima i hospitalizovane su u "teškom" stanju, nakon incidenta s policijom.

Na ulicama glavnog grada Čilea nalazi se skoro 10.000 policajaca i vojnika. Vojne patrole se Santjagom kreću prvi put od pada diktature generala Augusta Pinočea (1973-1990).

Prema navodima vlasti, uhapšeno je ukupno 1.462 osobe, 644 u Santjagu i 848 u ostatku zemlje.

Nakon tri dana nasilja, centar Santjaga, kao i centri drugih velikih gradova poput Valparaisa i Konsepsiona, izgleda opustošeno.

Usljed policijskog časa je otkazano više stotina letova s aerodroma u Santjagu, pa je na hiljade putnika tokom noći ostalo blokirano na terminalima.

Protesti su počeli u petak zbog povećanja cijene karata za metro u Santjagu, a riječ je o najrazvijenijoj mreži podzemne željeznice u Južnoj Americi koja dnevno preveze oko tri miliona putnika.

Pinjera je u subotu suspendovao odluku o poskupljenju, ali su se protesti nastavili, potpaljeni bijesom naroda zbog socijalno-ekonomskih uslova i nejednakosti u zemlji hvaljenoj zbog političke i ekonomske stabilnosti, ali u kojoj su zdravstvo i obrazovanje gotovo potpuno u rukama privatnog sektora.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније