Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.L.B. [ AP ]

22. 10. 2019. 08:04   >>  12:27 5

2.000 GOSTIJU

Ustoličen japanski car, Đukanović na ceremoniji

Japanski car Naruhito preuzeo je zvanično tron na ceremoniji održanoj u carskoj palati. Ceremoniji je prisustvovao i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sa suprugom Lidijom.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Đukanović će biti gost na Dvorskom prijemu nakon ceremonije ustoličenja, koji za najviše zvanice priređuje car Naruhito sa caricom Masako.

"Predsjednik će prisustvovati i večeri na kojoj će biti preko 170 delegacija, koje predvode krunisana lica, brojni šefovi država i Vlada i predstavnici UN i EU. Drugog dana boravka, predsjednik Đukanović će imati bilateralni susret sa japanskim premijerom Šinzom Abeom", navodi se u saopštenju.

Ceremonija ustoličenja Naruhita kao 126. cara u najstarijoj nasljednoj svjetskoj monarhiji predstavlja vrhunac rituala predaje prijestola pošto je njegov otac Akihito abdicirao u maju.

Kako prenosi AP, ceremonija služi da monarhija pridobije podršku javnosti i očuva japansku kulturnu baštinu.

To je, takođe, bila prilika i za diplomatske aktivnosti, jer je oko 2.000 gostiju, uključujući i strane državnike, bilo pozvano na ustoličenje novog japanskog cara. 

Među najuglednijim gostima bio je britanski princ Čarls, a od regionalnih žvaničnika prisustvovali su južnokorejski premijer Li Nak-jon i liderka Hongkonga Keri Lam.

Car Naruhito i njegova supruga Masako, nekadašnji diplo mata školovana na Harvardu, posjetili su tri svetilišta u palati kako bi se poklonili šintoističkim bogovima.

U čast krunisanja cara, japanska vlada je proglasila aboliciju za oko 550.000 ljudi koji su osuđeni za manja krivična i prekršajna djela, kao što su saobraćajni prekršaji, prenosi AP.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније