Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

18. 09. 2013. 20:05 >> 20:05

SLOBODA KRATKOG VIJEKA

Iranci par sati mogli na Fejsbuk

Iranci su juče imali nekoliko sati da slobodno pretražuju internet, tokom kojih su mogli da koriste Fejsbuk i Tviter, ali "firewall" je ubrzo podignut i ugasio sve priče o internet slobodama. A za kratkotrajnu slobodu okrivljen je tehnički kvar.

Kako piše Rojters, neki su još u ponedjeljak kasno uveče uočili da mogu da se uloguju na društvene mreže bez ikakvih tehnika kojima bi zaobišli zabrane koje su vlasti postavile prije još četiri godine.

Odmah su krenula nagađanja da se možda radi o početku slabljenja cenzure pod vlasti predsjednika Hasana Rohanija. Ipak, u utorak su zabrane opet podignute.

Službenik iz državne službe koje filtrira stranice, izjavio je kako je do gubitka filtera na Fejsbuku vjerojatno došlo zbog kvara koji se istražuje. Uz društvene mreže, Iranci su mogli i na stranice s pornografijom, što podržava obrazloženje da se vjerojatno radi o kvaru.

Međutim, Rojters piše i da postoje naznake slabljenja pritiska na cenzuru interneta pod Rohanijevom vlasti. Ministar vanjskih poslova Muhamed Dževad Zarif ima svoje profile na društvenim mrežama na kojima je aktivan, a Rohani je u kampanji najavljivao labavije kontrole.

 

(24sata.rs)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније