Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

26. 10. 2019. 15:00 >> 14:59

ODSLUŽILA KAZNU U SAD

Ruska špijunka se vratila u domovinu

Ruskinja Marija Butina, osuđena u SAD po tužbi da je bila tajni ruski agent, vratila se danas u domovinu, gdje je deportovana poslije odsluženja zatvorske kazne.

Butina, koja je kao aktivistkinja za prava na nošenje oružja težila da se ubaci u američke konzervativne političke grupe i da promoviše interese Rusije u vrijeme kada je predsjednik SAD Donald Tramp došao na vlast, juče je puštena iz zatvora u saveznoj državi Floridi.

U kratkom obraćanju novinarima po slijetanju na moskovski aerodrom Šeremetjevo, Butina je zahvalila onima koji su je podržavali. Nosila je buket cvijeća i oslonila glavu na rame oca Valerija koji je došao iz njihovog rodnog mjesta Barnaul u Sibiru da je sačeka.

"Ja sam veoma, veoma, veoma srećna što sam kod kuće. Veoma sam zahvalna svima koji su me podržavali, svim ruskim građanima koji su pomagali i pisali mi pisma i donirali novac za moju odbranu", kazala je Butina.

Nju je na aerodromu sačekala i portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, koja je izjavila da je 30-godišnjakinja žrtva čvrstih antiruskih stavova.

"To je ono što je nažalost započela prethodna američka administracija, trudeći se da uništi bilateralne odnose. Ona (Butina) zaista nikome nije nanijela nikakvu štetu. Ona je samo djevojka, mlada žena, koja je pokušala da uloži svoju mladost, i ako hoćete, svoj dar i talenat u povezivanje ljudi", navela je Zaharova.

Butina je uhapšena u julu 2018. godine i osuđena na 18 mjeseci zatvora.

Ona je u decembru pred američkim sudom priznala krivicu po optužbi da je djelovala kao neregistrovani agent Rusije. Priznala je da je s bivšim ruskim poslanikom radila na uspostavljanju kontakata u američkom Nacionalnom udruženju za oružje (NRA) kako bi se približila konzervativcima u SAD.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније