Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

28. 10. 2019. 08:59   >>  09:02

PREDSJEDNIČKI IZBORI

Argentina: Peronista Alberto Fernandes pobijedio

Kandidat lijevog centra Alberto Fernandes pobijedio je na predsjedničkim izborima u Argentini u prvom krugu aktuelnog konzervativnog predsjednika Maurisija Makrija, pokazuju zvanični rezultati objavljeni noćas.


Makri je sinoć priznao poraz i čestitao Peronisti Fernandesu iz svog izbornog štaba, prenosi AP.

Na osnovu 95,31 odsto prebrojanih glasova, Fernandes je osvojio 47,99, a Makri 40,48 odsto. Za pobjedu u prvom krugu potrebno je da se dobije 45 odsto glasova, ili 40 odsto sa 10 procentnih poena prednosti u odnosu na najbližeg rivala, objašnjava Frans pres.

Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova izlaznost je bila preko 80 odsto.

Makri je rekao pristalicama u svom štabu da je telefonirao Fernandesu da mu čestita i da ga je pozvao danas na doručak i razgovor u Roze predsjedničkoj palati.

"Potrebna nam je organizovana tranzicija koja će donijeti mir svim Argentincima jer je najvažnija stvar dobrobit svih Argentinaca", rekao je Makri i obećao da će voditi zdravu i konstruktivnu opoziciju. 

Ovaj rezultat obilježava dramatičan povratak na visoku dužnost bivše predsjednice zemlje Kristine Fernandes Kirhner, koja je bila kandidat za potpredsjednika u kampanji Alberta Fernandesa.

Njih dvoje nijesu u srodstvu. 

Peronista Fernandes važio je za favorita u odnosu na aktuelnog konzervativnog predsjednika Maurisija Makrija, kojem je podrška opala pošto su birači ozlojedjeni zbog ekonomske krize u zemlji.

Poslije objave pobjede, Fernandes, vidno uzbudjen, obratio se pred više hiljada svojih pristalica: "Vremena koja dolaze nijesu laka. Jedina stvar koja nas zanima je da Argentinci prestanu da pate".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније