Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

29. 10. 2019. 23:33   >>  23:30

SJEVER SIRIJE

Rusija potvrdila završetak povlačenja Kurda

Rusija je potvrdila danas da je povlačenje kurdskih snaga sa sjevera Sirije u okviru rusko-turskog sporazuma završeno prije predviđenog vremena.

"Povlačenje naoružanih jedinica sa teritorije na kojoj treba da se formira bezbjednosni koridor završen je prije nego što je predviđeno", rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, prenose ruske agencije.

Povlačenje početo 23. oktobra u 11.00 po centralnoevropskom vremenu treba da se završi danas oko 16.00 po centralnoevropskom vremenu.

Na osnovu sporazuma koji su prošle nedjelje postigli ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan, kurdske snage iz Jedinica za zaštitu naroda (YPG) trebalo je da se povuku sa svojim oružjem sa sjeveroistoka Sirije u roku od 150 sati od 23. oktobra, iz pojasa od 30 kiloemtara na tursko-sirijskoj granici.

Kurdske snage treba da se povuku iz pogranične zone gdje je Turska 9. oktobra krenula u ofanzivu protiv njih. Ofanziva je prekinuta nekoliko dana kasnije prema dogovoru koji su sa Turskom izdejstovale SAD.

Ruska vojna policija i sirijske granične snage raspoređene su u tom sektoru da olakšaju povlačenje.

Kada istekne rok iz sporazuma Putina i Erdogana predviđeno je da zajedničke turske i ruske patrole budu raspoređene u zoni u dubini od 10 kilometara od granice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније