Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

30. 10. 2019. 08:35 >> 08:38
4

IRAN I RUSIJA OSUĐUJU SAD

Američke trupe u Siriji samo zbog nafte

Iran i Rusija osuđuju odluku američkog predsjednika Donalda Trampa da zadrži vojno prisustvo u blizini naftnih polja na sjeveroistoku Sirije, a ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorava SAD da bi eksploatacija tih resursa bila nelegalna.

Tramp je u nedjelju sugerisao da bi Ekson Mobil ili neka druga američka naftna kompanija mogla da radi na sirijskim naftnim poljima, što je naišlo na kritiku stručnjaka za pravo, ali i energetiku.

Pentagon je juče saopštio takođe da će SAD na svaki pokušaj oduzimanja naftnih polja od kurdske milicije u Siriji, koja ima američku podršku, odgovoriti snažnom upotrebom sile, bilo da im je protivnik Islamska država ili snage koje uživaju podršku Rusije ili Sirije.

Kako je sinoć javio Rojters, američki ministar odbrane Mark Esper je stav Pentagona potvrdio i na konferenciji za novinare, ističući da će američke snage ostati pozicionirane u djelovima koji okružuju naftna polja, koje je nazvao "strateškim oblastima".

Iranski šef diplomatije Mohamad Džavad Zarif u utorak uveče je o tome razgovarao na sastanku sa kolegama iz Rusije i Turske, Sergejom Lavrovim i Mevlutom Čavušogluom.

"Izgleda da SAD ostaju da štite naftu. Barem je Tramp pošteno kazao šta SAD namjeravaju da urade", rekao je on, prenosi Rojters.

Dodao je da su Iran i Rusija tamo na poziv sirijske vlade i namjeravaju tamo i da ostanu sve dok to sirijska vlada i narod žele.

Lavrov je rekao da je povratak američke vojske u Siriju, poslije prelaska u Irak "izgovor da štite zalihe nafte od Islamske države.

"Suština je da svaka ilegalna eksploatacija prirodnih resursa jedne suverene države bez njenog pristanka jeste nelegalna", rekao je Lavrov.

Slično stanovište ima i Turska. Portparol turskog predsjednika Fahretin Altun naveo je na Tviteru da "sirijski prirodni resursi pripadaju Sirijcima".

"Nafta ili druge vrste prihoda treba da se iskoriste za rekonstrukciju uključujući infrastrukturu, podršku civilima, raseljenim licima i izbjeglicama. Kao što Sirijcima treba da se omogući da odluče o svojoj političkoj budućnosti, treba da im se dozvoli i da odluči kako će trošiti resurse sopstvene zemlje", rekao je Altun.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније