Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: O.Z. ]

31. 10. 2019. 11:12 >> 11:11

STAR 500 GODINA

Japan: Izgorio dvorac sa UNESCO-ove liste

Dvorac Šuri, na japanskom ostrvu Okinava, koji je služio kao palata za Rjukju Kraljevstvo, skoro je potpuno izgorio u požaru koji je ugašen.

Dvorac, izgrađen prije oko 500 godina, bio je najveći dvorac na ostrvu, a nalazi se listi Svjetske baštine UNESCO-a.

Vatrogasne ekipe navode da je u potpunosti izgorila glavna zgrada "Seiden", u sklopu dvorca kao i još šest. Dvorac u gradu Naha prostire se na površini od 4.800 metara kvadratnih, prenosi Anadolija.

Zvaničnici su naveli da još uvijek ne znaju ima li ljudskih žrtava ali su potvrdili da je evakuisano više od 30 osoba koje žive u blizini dvorca.

Još se utvrđuje uzrok izbijanja požara. Dvorac je pretrpio veliko oštećenje tokom Drugog svjetskog rata, da bi restauriran i 1992. godine otvoren za posjetitelje kao nacionalni park. Godine 2000. uvršten je na listu Svjetske baštine.

Televizijska stanica NHK je objavila snimke na kojima se vidi kako narandžasti plamen "guta" 500 godina star zamak i pretvara ga u "skelet".

Mnogi stanovnici posmatrali su ovaj prizor sa puta na uzvišenju, u tišini fotografišući scene nestajanja 500 godina starog dvorca.

Dvorac Šuri je izuzetno važan simbol Okinave i iz Vlade Japana su poručili da će dati sve od sebe da ga obnove.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније