Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Klix.ba, Objavila: J.B.Č. ]

08. 11. 2019. 10:46 >> 10:51

KRAJ KRIZE NA POMOLU

Amerika i Kina najavile potpisivanje trgovinskog sporazuma

Sjedinjene Američke Države i Kina navodno su se složile da ukinu međusobne carine kao sastavni dio novog trgovinskog sporazuma. Ovi izvještaji dolaze usred sve veće nade da će dvije zemlje potpisati pakt kojim se proglašava prekid trgovinske borbe koja je poremetila globalnu ekonomiju.

Zvaničnici obje zemlje su opisali sporazum kao djelomični, fazni dogovor, za koji se ne smatra da će u potpunosti riješiti sve probleme koji su i doveli do trgovinskog rata. Još uvijek nije obznanjeno kada bi moglo doći do potpisivanja sporazuma.

Očekivalo se da će dvije strane predstaviti detalje i potpisati sporazum na okupljanju svjetskih čelnika u Čileu koji bi se trebao održati prije kraja godine, ali ova zemlja je otkazala dva samita planirana za narednu sedmicu nakon protesta.

Kina je prethodno iskazala jasan stav da SAD mora ukinuti carine na svoju robu kako bi mogli zajednički raditi na bilo kojem projektu u budućnosti.

Iz Ministarstva trgovine Kine izjavili su da su se dvije strane složile da ukidaju carine "u fazama", tj. kako se sporazum razvija. U međuvremenu, Rojters i Blumberg izvijestili su da su američki trgovinski zvaničnici takođe potvrdili da će neke tarife biti ukinute u slučaju postizanja dogovora.

Međutim, američki pregovarači nijesu javno podržali izvještaj i Rojters je kasnije objavio da se taj plan suočava sa "žestokom unutrašnjom opozicijom", piše BBC Njuz.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније