Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

11. 11. 2019. 09:08 >> 09:07

U AUSTRALIJI

Vanredno stanje zbog požara

Vlasti u Australiji su proglasile vanredno stanje duž velikog dijela istočne obale kontinenta, a stanovnike u visoko rizičnim područjima pozivaju na evakuaciju zbog nadolazećih "katastrofalnih" požara.

U šumskim požarima koji su harali Novim Južnim Velsom i Kvinslendom poginule su tri osobe, a uništeno je više od 150 domova.

Vlasti očekuju da će nepovoljni vremenski uslovi, vrućina i vjetar u utorak dostići neviđene nivoe.

Šumski požari su česta i smrtonosna prijetnja u vrijeme vrućih i suvih ljeta u Australiji, ali trenutno izbijanje požara mnoge je iznenadilo.

"Svi moraju biti na oprezu bez obzira gdje se nalazili i svi trebaju pretpostaviti najgore. Ne možemo dopustiti opuštanje", rekla je premijerka Novog Južnog Velsa Gladis Berejiklian.

U Sidneju, najnaseljenijem gradu u zemlji, sa više od pet miliona stanovnika proglašena je "katastrofalna opasnost od požara" za utorak kada bi temperature od 37 Celzijevih stepeni u kombinaciji sa snažnim vjetrovima mogle stvoriti smrtonosne uslove.

"Sjutra je naglasak na zaštiti života, imovine i osiguravanju što veće sigurnosti za sve", rekla je Berejiklian.

Vlasti su naglasile da čak ni kuće otporne na vatru neće moći izdržati katastrofalne uslove, a u utorak će biti zatvoreno više od 100 škola.

Požari su imali poguban uticaj na divlje životinje u Australiji. Strahuje se da je oko 350 koala stradalo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније