Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

11. 11. 2019. 11:44   >>  11:43 1

TURSKA ODLUČILA

Danas počinje vraćanje ekstremista u domovine

Turska, koja je dugo kritikovala evropske saveznike zbog odbijanja da prime natrag svoje državljane koji su pripadnici terorističke organizacije Islamska država, najavljuje repatrijaciju bez obzira da li su bivši ekstremisti dobrodošli kod kuće ili ne, pišu svjetski mediji, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Turska je najavila slanje zarobljenih ekstremista Islamske države njihovim domovima, u okviru napora da se izvrši pritisak na nevoljne evropske države da preuzmu svoje državljane koje su ranije regrutovale ekstremističke grupe, ističe Njujork tajms.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu najavio je da će prve repatrijacije početi danas, ne pojasnivši šta će se dogoditi ako ih njihove matične zemlje ne prihvate.

Turska, rekao je prošlog vikenda, "nije hotel" za pritvorene teroriste Islamske države iz drugih zemalja.

Nije jasno, ističe njujorški list, kako će Turska moći da zakonski vrati državljane čije su državljanstvo poništile njihove matične zemlje. Sojlu se žalio da su u nekim slučajevima evropske države oduzele državljanstvo osumnjičenim teroristima Islamske države, čineći ih apatridima.

Turska je zarobila nekoliko stotina ljudi povezanih s Islamskom državom posljednjeg mjeseca, dok su njene snage zauzele dio teritorije na sjeveroistoku Sirije, prisilivši tamošnje kurdske snage da napuste nekoliko gradova i najmanje jedan logor, ističe Njujork tajms.

Sojlu je rekao da je Turska zarobila 287 pripadnika terorističke organizacije Islamska država, uključujući žene i djecu.

Turski mediji naveli su popis više od 1.000 terorista u Siriji, od kojih su mnoge žene i djeca, a dolaze iz Francuske, Njemačke, Belgije, Holandije, Švedske, Finske, Danske, Velike Britanije, Italije i Austrije. Većina je smještena na teritoriji pod turskom kontrolom na sjeveru Sirije.

Prema prošlomjesečnim izvještajima, dvije Holanđanke osumnjičene za pripadnost Islamskoj državi, pobjegle su iz sirijskog logora, pa su s djecom posjetile ambasadu svoje zemlje u Ankari, zahtijevajući da budu vraćene kući. Turske vlasti su ih uhapsile, a Holandija je jednoj od njih, koja je imala i marokansko, oduzela holandsko državljanstvo.

Sojlu je rekao da će napori za repatrijaciju uključivati i pojedince kojima je oduzeto evropsko državljanstvo i koji su pravno bez državljanstva, ali, ocjenjuje Gardijan, nije jasno kako će to izvesti. Neke zemlje zahtijevaju provjere putnika u avionima, prije nego što se dopusti da avion uđe u njihov vazdušni prostor.

Pitanje stranih džihadista naći će se na dnevnom redu sastanka međunarodne koalicije protiv Islamske države 14. novembra u Vašingtonu, gdje će se okupiti oko 30 zemalja, naveo je Juronjuz, pozivajući se na izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Francuske.

Tvrdnja da će evropski džihadisti vjerovatno biti vraćeni iz Turske u svoje matične zemlje u suprotnosti je s komentarima evropskih zvaničnika od prije dvije sedmice, ističe Juronjuz.

Francuska, Velika Britanija i Belgija su među državama koje su tvrdile da bi teroristi Islamske države trebalo da se suoče s pravdom u Siriji i Iraku, gdje su počinjeni zločini. Dok će se vraćeni ekstremisti Islamske države vjerovatno suočiti s pravdom u svojim matičnim zemljama, brojni stručnjaci, ipak, izražavaju bojazan da većina dokaza protiv njih možda neće moći biti iznesena pred sud.

Evropa, koja ima najveći strateški interes za ono što se događa na Bliskom istoku, nikada se nije bavila svojim pripadnicima terorističke organizacije Islamska država, što sada dolazi na naplatu, ocjenjuje američka televizija CNN, ističući da je vrijeme da se evropske zemlje usredsrede na haos pred svojim pragom.

Reakcija Velike Britanije na nedavno hvatanje terorista Islamske države koji se nalaze u američkom pritvoru, bila je oduzimanje njihovog državljanstva, što je, ocjenjuje CNN, potez jednako koristan kao i kolektivno guranje glave u pijesak.

Višestruka upozorenja obavještajne zajednice ukazivala su da bi propadanjem kalifata mogli biti obnovljeni napori pripadnika Islamske države za napade na ciljeve u Evropi. Ta upozorenja su se povećala sada kada su Turska i njeni saveznici ušli u sjevernu Siriju, gdje je neizvjesna budućnost kurdskih Sirijskih demokratskih snaga (SDF).

SDF kažu da u svojim zatvorima imaju oko 800 evropskih ekstremista, a u kampovima još 700 žena i oko 1.500 djece.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније