Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: J.B.Č. ]

15. 11. 2019. 11:18   >>  11:18 1

SITUACIJA U HONGKONGU

Peking optužio London da doliva ulje na vatru

Kina je optužila danas Veliku Britaniju da "doliva ulje na vatru" u Hongkongu, poslije napada prodemokratskih demonstranata na hongkonšku ministarku pravde u Londonu.

"Pozivamo Veliku Britaniju da odmah ispita događaje, da učini maksimum da uhapsi počinioce i izvede ih pred sud i garantuje bezbjednost i dostojanstvo svih kineskih zvaničnika", rekao je novinarima portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang.

Hongkonšku ministarku pravde Teresu Čeng, juče su napale desetine prodemokratskih demonstranata u Londonu, kada se spremala da održi govor u jednoj instituciji. Demonstranti su je opkolili i uzvikivali: Ubico, a ona je pala.

Snimci pokazuju da se ubrzo zatim podigla i da je obezbjeđenje odvelo bez vidljivih povreda, ali Vlada Hongkonga je u saopštenju navela da je ministarka pretrpjela "ozbiljne tjelesne povrede". U saopštenju vlade se navodi da je ministarka odmah obavijestila londonsku policiju i zatražila da shvate slučaj ozbiljno i da izvedu počinioce pred lice pravde.

Šefica Vlade Hongkonga Keri Lam je takođe osudila incident navodeći da "taj divlji čin prelazi granice svakog civilizovanog društva".

Honkong, bivša britanska kolonija, već više od pet mjeseci prolazi kroz najozbiljniju političku krizu od kada je vraćen Pekingu, 1997. godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније