Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

22. 09. 2013. 08:14 >> 08:14
1

MERKEL FAVORIT

Parlamentarni izbori u Njemačkoj

U Njemačkoj se danas održavaju parlamentarni izbori, na koje je pozvano skoro 62 miliona birača koji će, u trci, u kojoj kancelarka Angela Merkel važi za favorita, a njeni demohrišćani za najjaču političku opciju, moći da biraju između 34 partije, koliko je prijavilo svoje učešće na ovim izborima za 18. saziv Bundestaga.

Njemački političari se bore za glasove neodlučnih birača, a odlučujuće pitanje bi, kažu, analitičari, moglo biti da li će „Alternativa za Njemačku” (AfD), euroskeptički raspoložena partija koja se zalaže za ukidanje i eura i povratak njemačke marke, moći da uđe u Bundestag.

Posljednje ankete, međutim, pokazuju da neće uspjeti da pređu cenzus od pet odsto osvojenih glasova.

Prema posljednjem političkom barometru televizije ZDF, demohrišćani kancelarke Merkel bi dobili nepromijenjenih 40 odsto glasova, liberali 5,5 odsto, SPD 27 odsto, Zeleni devet odsto, a Ljevica 8,5 odsto, dok bi AfD imala oko četiri odsto glasova i ostala vanparlamentarna snaga.

Kada je riječ o izboru kancelara, Njemci bi - kada bi direktno mogli da biraju kancelara, ponovo željeli Merkelovu, čak 58 odsto njih, dok bi njenog protivkandidata, Pera Štajnbrika iz SPD, željelo 32 odsto Njemaca.

Njemačka je podijeljena na 299 izbornih okruga, a birači će od 8 do 20 sati moći da glasaju na čak 80.000 biračkih mjesta. Na izborima učestvuje i oko 65.000 birača koji žive u inostranstvu, a statistika kaže da je na izbore pozvano i oko 5,8 miliona Njemaca, migrantskog porijekla, što je čak devet odsto ukupnog broja birača.

Njemačka ima složeni izborni sistem, kakvi postoje samo u Mongoliji i na Novom Zelandu, mješavinu proporcionalnog i većinskog, u kome svaki birač ima dva glasa - prvim bira političku ličnost, za takozvane „direktne mandate” u Bundestagu, a drugim glasom partiju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније