Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

18. 11. 2019. 22:53 >> 22:52

IAEA SAOPŠTILA

Iranske zalihe teške vode krše ograničenja

Iranske zalihe teške vode, koja može da se koristi za proizvodnju plutonijuma potrebnog za proizvodnju atomskog oružja, prevazišle su ograničenje postavljeno nuklearnim sporazumom Irana i svjetskih sila, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Navedeno je da je tokom jučerašnje inspekcije ustanovljeno je da su iranske zalihe "porasle na 131,5 tona", dok je dozvoljeno 130 tona. To je prvi put da je konstatovan toliki prelazak limita otkako je Teheran u maju najavio da će postepeno prestati da poštuje odredbe sporazuma.

IAEA je navela da je 16. novembra od Teherana dobila obavještenje da su zalihe teške vode prešle 130 tona.

Teška voda nije radioaktivna ali se koristi u nekim djelovima nuklearnih reaktora kao sredstvo za usporavanje neutrona nastalih tokom nuklearne fisije.

Proizvodnja plutonijuma je alternativa obogaćivanju uranijuma za proizvodnju atomske bombe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније