Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

20. 11. 2019. 11:50 >> 11:49

SVJETSKI TURIZAM

Nastavak pozitivnih trendova i u narednoj godini

U svjetskom turizmu se u narednoj godini očekuje nastavak pozitivnih trendova, s rastom međunarodnih putovanja oko četiri odsto, pri čemu bi najviše rasla ona iz Azije, pokazale su najnovije prognoze analitičke kuće IPK International i svjetske berze ITB Berlin.

Iz IPK-a su naveli da, uprkos političkoj i ekonomskoj nestabilnosti širom svijeta, podaci o namjeravanim putovanjima koji su prikupljeni upućuju na pozitivne izglede za narednu godinu, prenosi SEEbiz.

"Iz Azije se ponovo očekuje najveći rast međunarodnih putovanja, od pet odsto, što je i nešto viši rast od opšte prognoze, dok bi iz Evrope taj porast mogao biti tri do četiri posto, a iz Amerike oko tri odsto", rekli su iz IPK-a.

Oni su dodali da se prognoze tzasnivaju na njihovim istraživanjima namjere u narednih godinu.

Slični trendovi u globalnom turizmu ostvareni su i u ovoj godini. Iz te kuće tako iznose podatke iz zajedničke analize sa svjetskom turističkom berzom ITB Berlin, koja pokazuje da turizam u svijetu u ovoj godini raste, iako ne tako snažno kao prije. U prvih osam mjeseci međunarodna putovanja porasla su po stopi od 3,9 odsto, što je jedan postotni bod manji rast nego u prošloj.

Takav globalni rast, po ocjeni istraživača, pokreću Azijci, kojih je šest odsto više putovalo do kraja avgusta nego u isto vrijeme prošle, a u tome najveće 'zasluge' imaju kineski turisti, s rastom putovanja po svijetu od devet odsto.

S druge strane, strana putovanja turista iz sjeverne Amerike porasla su nešto iznad prosjeka, 4,5 odsto, dok su putovanja Evropljana povećana 2,5 odsto, što je nešto manje nego u prošloj godini, a putovanja turista iz južne Amerike su pala tri odsto.

Azija u ovoj godini bilježi i najveći rast broja posjetilaca među svim svjetskim regijama, od šest odsto, a s porastom dolaznih turista od 3,5 odsto, slijede je Evropa i Amerika, u koju je došlo dva odsto više turista.

Uzimajući u obzir sigurnost u destinacijama, prema istraživanjima IPK iz septembra, većina svjetskih putnika i ove je godine Izrael, Tursku, Egipat, Jordan i Tunis svrstavala u posebno nesigurna područja, a lošu sliku imaju i Sjedinjene Američke Države (SAD), Meksiko, Južna Afrika i Francuska.

Suprotno tome, Skandinavija, Švajcarska, Austrija, Irska, Portugal, Australija i Kanada označena su sigurnim odredištima s niskom prijetnjom od terorizma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније