Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

(B92)

24. 11. 2019. 23:05 >> 23:06

LOKALNI IZBORI

Hong Kong: Pobjeda prodemokratskih kandidata

Prodemokratski kandidati osvojili su više od trećine mjesta na današnjim lokalnim izborima u Hongkongu.

To pokazuju djelimični rezultati glasanja koje se smatra testom podrške višemjesečnim antivladinim protestima u toj autonomnoj kineskoj teritoriji.

Među pobjednicima izbora, na kojima je zabilježena visoka izlaznost, su bivši studentski lideri i kandidat koji je zamijenio poznatog aktivistu Džošuu Vonga, jedinu osobu kojoj je zabranjeno učešće na izborima.

Pobijedio je i jedan od organizatora protesta Džimi Šem, pretučen u oktobru, kao i prodemokratski poslanik kojem je napadač odgrizao dio uha.

Prema nepotpunim rezultatima, prodemokratski kandidati osvojili su 159 od 452 mandata u 18 okružnih vijeća.

Najteži poraz doživjela je najveća hongkonška prokineska stranka, pošto je više od 100 od njena 182 kandidata izgubilo.

Izborna komisija je saopštila da je glasalo 71 odsto od 4,1 milion registrovanih birača, znatno više od 47 odsto, kolika je bila izlaznost na istim izborima održanim prije četiri godine.

Današnji izbori imaju veliki simbolički značaj u gradu polarizovanom dugotrajnim protestima, pošto se smatra da dobar rezultat opozicije ukazuje da javnost i dalje podržava demonstrante, iako na protestima ima sve više nasilja.

Šefica vlade Hongkonga Keri Lam izjavila je danas poslije glasanja da su nemiri otežali organizovanje izbora, i da se nada da stabilnosti i mira neće biti samo danas, nego i ubuduće i da će glasanje pokazati da niko ne želi da u Hongkongu ponovo bude haos.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније