Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: R.P. ]

26. 11. 2019. 23:36 >> 23:32

RUSIJA

Upozorenje Češkoj zbog izgradnje nacističkog spomenika

Ambasada Rusije u Češkoj smatra da bi izgradnja spomenika Vlasovoj vojsci, nacističkim saradnicima u Drugom svjetskom ratu, bila kršenje međunarodnih konvencija.

Vlasti praškog okruga Reporje, objavile su ranije da planiraju da podignu spomenik članovima Vlasove vojske, poznate i kao Ruska oslobodilačka vojska.

"Ruska oslobodilačka vojska bila je kolaboracionistička oružana formacija, koju je stvorilo nacističko rukovodstvo Trećeg Rajha. U skladu sa članom Međunarodnog vojnog tribunala (Nirnberg), zločini Vlasova i njegovi pomoćnici kvalifikovani su kao podrška i saučesnici u ratnim zločinima protiv čovječnosti koje su počinili nacisti", saopštila je ambasada.

Dodaje se da bi izgradnja spomenika značila da Češka krši svoju obavezu učesnice Konvencije o neprimjenjivanju zakonskih ograničenja na zločine i zločine protiv čovečnosti.

Inicijativu da se izgradi spomenik pokrenuo je predsjednik okruga Pavel Novotni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније