Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

22. 09. 2013. 18:35 >> 00:54

NAKON POBJEDE

Merkel: Sjutra ćemo o vladi

Prema preliminarnim rezultatima, stranka kancelarke Angele Merkel je pobjednik današnjih izbora, za 18. saziv njemačkog Bundestaga. Birališta su zatvorena u 18 sati, a konačni rezultati očekuju se poslije ponoći.

Angela Merkel se nakon objavljivanja prvih preliminarnih rezultata, zahvalila u štabu svoje stranke svima koji su glasali za demohrišćane.

„Možemo se radovati, ostvarili smo sjajan rezultat. Zahvaljujem se svima na ukazanom povjerenju. Bila je to izborna borba u kojoj smo dali sve od sebe. Posebno se zahvaljujemo velikom broju mladih ljudi, koji su sve vrijeme bili uz nas. Pokazali smo da smo spremni da učinimo sve da i naredne godine budu uspješne za Njemačku. Još je rano govoriti kakvu ćemo vladu imati. Razgovaraćemo o tome sjutra, kada budemo znali zvanične rezultate. Ali zato već sada možemo da slavimo“, kazala je Merkel.

U prvom obraćanju, kandidat SPD za kancelara Per Štajnbrik, rekao je da je sada "lopta u dvorištu Angele Merkel da formira novu vladu".

Prema preliminarnim rezultatima saveznih izbora u Njemačkoj na kojima su učestvovale 34 partije, jasno je da su demohrišćani, kancelara Angele Merkel najjača politička opcija sa osvojenih 42 odsto glasova.

Socijaldemokratska stranka je, prema prvim podacima, osvojila 24 odsto glasova, Zeleni 8 odsto, Levica 8,5 odsto, a dosadašnji koalicioni partneri Merkelove, liberali, šefa diplomatije Gvida Vestervela nijesu uspeli da uđu u Bundestag jer su osvojili 4,8 odsto glasova i nijesu prešli cenzus od 5 odsto.

Otvoreno je pitanje i postizborne koalicije, u kojima se pominje nekoliko scenarija. Kao jedna od najčešće pominjanih mogućnosti za dane koje dolaze u Njemačkoj se navodi vlada ''velike koalicije'' između Hrišćansko-demokratske unije, (CDU) i Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD), kakvu je Merkelova u svom prvom mandatu već vodila.

Na današnjim izborima je do 14 sati glasalo 41, 2 odsto Njemaca, saopštio je Savezni zavod za statistiku, navodeći da je to za oko pet odsto više nego na prošlim saveznim izborima 2009.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније