Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

29. 11. 2019. 23:42 >> 23:37

VATIKAN

Relikvija sa Isusovih jasli vraćena Svetoj zemlji

Hrišćani su danas slavili jer je mala drvena relikvija za koju se vjeruje da je bila dio Isusovih jasli vraćena u Svetu zemlju nakon što je prije skoro 1.400 godina poslata u Rim papi na poklon.

Relikvija veličine palca pokazana je danas vjernicima u Crkvi Notr Dam u Jerusalimu na dan slavlja i molitve.

Sjutra će biti poslata u Crkvu Svete Katarine kraj Crkve rođenja u Vitlejemu na Zapadnoj obali, gdje se po hrišćanskoj tradiciji rodio Isus.

Dio drvenih jasli za koje se vjeruje da je bile Isusove poslao je Sveti Sofronije, jerusalimski patrijarh, papi Teodoru Prvom 640-tih godina u vrijeme muslimanskog osvajanja Svetog grada.

Jiska Harani, izraelski stručnjak za hrišćanstvo, rekla je da su mnoge relikvije odnijete iz Svete zemlje u Srednjem vijeku kada su Rim i drugi gradovi postajali centar hrišćanskog života i hodočasništva.

Ona je ocijenila da je vraćanje tako važnog predmeta "definitivno izraz zajedništva Vatikana i Svete zemlje".

Drvene jasle su date papi Teodoru Prvom na poklon jer je on bio iz Svete zemlje i da se ojačaju veze sa crkvom.

Pošto su isuviše osjetljive da bi se premještale, papa Franja je odlučio da vrati mali dio.

Oko 50 vjernika prisustvovalo je danas specijalnoj misi kada je relikvija predstavljena.

Mali djelić drveta je ukrašen srebrom i stavljen pored oltara, a vjernici su prilazili da ga vide, a neki su kleknuli i ljubili vitrinu u kojoj je izložen.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније