Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

02. 12. 2019. 10:14   >>  10:15

U OKTOBRU

Stopa nezaposlenosti u EU nepromijenjena

Stopa nezaposlenosti u Evropskoj uniji (EU) bila je stabilna u oktobru, šesti mjesec zaredom, pokazao je objavljeni izvještaj.

Na nivou EU-a sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije za rad (ILO), u oktobru se zadržala na 6,3 odsto, najnižem nivou otkada je Eurostat počeo objavljivati mjesečne izvještaje u januaru 2000. godine, navodi se u izvještaju.

U oktobru prošle godine iznosila je 6,7 odsto, prenosi Hina.

U eurozoni je stopa nezaposlenosti u oktobru kliznula 0,1 postotni bod, na 7,5 odsto, najniži nivo od jula 2008. godine. U mjesecu ranije je prema revidiranim podacima iznosila 7,6 odsto.

U prošlogodišnjem oktobru iznosila je osam odsto.
Ukupno je u 28-članoj Uniji na kraju oktobra bez posla bilo 15,58 miliona građana, od čega njih 12,33 miliona u eurozoni.

Njihov broj je u odnosu na septembar smanjen 29 hiljada u EU i 31 hiljadu u eurozoni. U odnosu na prošlogodišnji oktobar manji je 939 hiljada u EU, te 761 hiljada u eurozoni.

Među zemljama EU čijim je podacima Eurostat raspolagao, najniža je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u oktobru, mjerena ILO-ovom metodologijom, zabilježena u Češkoj, od 2,2 odsto.

Slijedi Njemačka s 3,1 odsto i Poljska s 3,2 odsto.
Najvišu stopu nezaposlenosti među zemljama EU bilježila je Grčka, od 16,7 odsto u avgustu. Slijedi Španija sa 14,2 odsto.

U starosnoj grupi do 25 godina stopa nezaposlenosti na nivou EU u oktobru je blago pala u odnosu na septembar 0,1 postotni bod, na 14,4 odsto. Godinu ranije iznosila je 15,1 odsto.

Stopa nezaposlenosti među mladima u eurozoni bila je takođe 0,1 postotni bod niža nego u septenbru, skliznuvši na 15,6 odsto. U prošlogodišnjem oktobru iznosila je 16,7 odsto.

Ukupno je bez posla u oktobru u EU u cjelini bilo 3,24 miliona mladih, od čega 2,26 milion u eurozoni.

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najnižu je stopu nezaposlenosti među mladima u oktobru bilježila Češka, od 5,5 odsto. Slijede Njemačka s 5,8 odsto, kao i Holandija sa 7,3 odsto.

Najviša stopa nezaposlenosti mladih zabilježena je u Grčkoj, od 33,1 odsto u drugom tromjesečju. Slijede Španija sa 32,8 odsto i Italija s 27,8 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније