Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavila: M.M ]

02. 12. 2019. 22:53 >> 23:17

NOVA EK

Zapadni Balkan da bude što bliži EU

Za novu Evropsku komisiju strateški je prioritet da Zapadni Balkan bude što bliže EU, saopšteno je na prvoj konferenciji za novinare nove pres službe Evropske komisije.

Portparokal komesara za prosirenje Olivera Verheljija, Ana Pizonero, istakla je da Komisija još nije dobila prijedlog za raspravu o dokumentu Francuske o reformi Unije, ali da će, čim rasprava bude inicirana, dati misljenje.

Prvog radnog dana novi pres tim EK odgovarao je na brojna novinarska pitanja. Od situacije na Malti, Bregzita, preko odnosa Turske i Kipra, a neizostavno, i o Zapadnom Balkanu. Nova portparolka EK koja u portfelju ima i temu proširenja, Ana Pizonero, naglasila je da je jedan od zadataka tima Ursule fon der Lajen postizanje širokog konsenzusa o počinjanju pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. 

"Za komisiju je strateški prioritet da Zapadni Balkan bude sto bliže EU. Takođe je prioritet da se otpočnu pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Mislim da te dvije zemlje to zalužuju i nadamo se da će dobiti datum početka pregovora što prije", navela je Ana Pizonero, portparolka EK za susjedsku politiku i proširenje

Novinare je zanimalo i da li je u toku debata o reformi koju je predložila Francuska, i da li će Komisija ozbiljno razmotriti taj prijedlog.

"Dobili smo francuski predlog, i zemlje članice će o njemu raspravljati. Za sada nismo dobili inicijativu za raspravu, ali kada predlog bude na stolu daćemo i naše sugestije", navela je Pizonero. 

Nakon petogodišnje pauze, pred novinarima je ponovo i Piter Stano, koji je zadužen za saopštavanje stavova o vanjskim odnosima.

Potvrdio je da će među prvim službenim putovanjima evropskog komesara za vanjsku politiku Žozepa Borela biti Priština, te da će odnosi Beograda i Prištine biti visoko na njegovoj agendi.

"Komesar će uskoro posjetiti i Kosovo i Srbiju. To je jedan od njegovih prioriteta", saopštio je Peter Stano, portparol EK.

Bivša portparolka EK za vanjsku politiku i bezbjednost Maja Kocijancic, preuzela je dužnost kao član kabineta i savjetnika za komunikacije komesara Olivera Verheljija.

Ivan Mijanović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније