Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: J.B.Č. ]

03. 12. 2019. 08:26 >> 08:24
2

PUTIN POTPISAO ZAKON

Ruske aplikacije obavezne za telefone, računare i televizore

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon po kojem će pametni telefoni, računari i pametni televizori morati da imaju unaprijed instalirane ruske aplikacije.

Zakon stupa na snagu 1. januara, a donijet je sa ciljem da se podstakne razvoj ruskih IT firmi. Ruska vlada će napraviti spisak ruskih aplikacija koje će morati da budu instalirane na uređajima, prenosi Tass.

Istim zakonskim setom obuhvaćeni su i pojedini novinari i korisnici interneta kao "strani agenti". Radi se o tome da će rusko ministarstvo pravde od sada moći da označi kao "strane agente" pojedince koji rade za medije klasifikovane kao "strani agenti".

Devet nevladinih organizacija, među kojima "Amnesti internešenel" i Reporteri bez granica, izrazilo je zabrinutost da bi se na meti zakona mogli naći ne samo novinari već i svaki bloger ili korisnik interneta koji ima finansijsku korist od dotičnih medija.

U novom zakonu, nevladine organizacije vide dodatnu opasnost od cenzure i prijetnju slobodi izražavanja. "To će postati moćno oruđe za gušenje opozicionih glasova", navele su nevladine organizacije u saopštenju prošlog mjeseca.

Ruski zakon od 2012. omogućava vlastima da udruženja koja novac primaju iz inostranstva i imaju "političku aktivnost" označe kao "strane agente". To je 2017. prošireno i na medije koji rade u Rusiji.

Taj zakon pod prijetnjom velikih kazni i zabrane rada traže od "stranih agenata" stroge administrativne mjere kao i pominjanje statusa "stranog agenta" u svim izdanjima ili izvještajima.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније