Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, objavila B.B. ]

03. 12. 2019. 22:19 >> 22:17
4

ERDOGAN ZAPRIJETIO

Nema podrške NATO-u ako se jedinice Kurda ne proglase za teroriste

Turska će biti protiv plana NATO-a za odbranu baltičkih zemalja ukoliko Alijansa ne proglasi za teroriste grupacije protiv kojih se Ankara bori, rekao je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Obraćajući se u Ankari uoči samita NATO u Londonu, Erdogan je naglasio da Turska očekuje bezuslovnu podršku u svojoj borbi protiv terorističkih prijetnji.

Agencija Rojters objavila je prošle sedmice vijest da Turska odbija da podrži odbrambeni plan za Baltik i Poljsku dok ne dobije dodatnu podršku u svojoj borbi protiv milicije sirijskih Kurda Jedinice narodne odbrane.

Ankara je navodila da su zastoj uzrokovale SAD, jer su povukle podršku sa odvojenog odbrambenog plana za Tursku, koji je pokrivao svaki mogući napad sa juga, gdje se graniči sa Sirijom i da želi da to pitanje bude riješeno.

Diplomatski izvor rekao je prošle sedmice Rojters, da Turska "drži istočnu Evropu kao taoca", jer blokira usvajanje vojnog planiranja, a drugi izvor je ponašanje Ankare nazvao "ometajućim".

Predstavnicima NATO-a neophodno je jednoglasno odobrenje svih 29 članica za plan za poboljašnje odbrane Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije od bilo kakve prijetnje.

U Londonu danas počinje dvodnevni samit NATO-a čiji je cilj da se prikaže jedinstvo i snaga Alijanse koja slavi 70 godišnjicu osnivanja.

Brojni svjetski mediji prenijeli su da će lideri zemalja članica NATO ovog puta morati da se pomuče kako bi našli zajednički stav.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније