Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: J.B.Č. ]

04. 12. 2019. 14:49 >> 14:47

ZA 2030. GODINU

EU možda neće ispuniti klimatske ciljeve

Evropska unija danas je saopštila da vjerovatno neće uspjeti da ispuni cilj koji je postavila za smanjenje emisije gasova sa efektima staklene bašte do 2030, čime su joj smanjene i šanse da bude lider u svijetu u borbi protiv promjena klime.

Evropska agencija za životnu sredinu (EEA) ocijenila je da je uz postojeće mjere EU na putu da u narednoj deceniji smanji emisiju ugljen dioksida (CO2) i drugih zagađivača koji doprinose zagrevanju planete za 30 odsto u odnosu na nivo iz 1990.

Sada EU planira da smanji tu emisiju za 40 odsto do 2030. a neki evropski lideri pozivaju da se cilj podigne na 55 odsto a da dugoročno cilj bude okončanje svih novih emisija do sredine vijeka.

"Međutim, novi trendovi ukazuju na usporavanje napretka u oblastima poput smanjenje emisije gasova sa efektima staklene bašte, industrijskih emisija, otpada, unapređenja energetske efikasnosti i udjela obnovljive energije", navela je EEA u izvještaju.

"Sadašnji tempo napretka neće biti dovoljan da se dostignu klimatski i energetski ciljevi za 2030. i 2050. godinu", upozorili su iz Agencije.

Izvještaj je objavljen za vrijeme Konferencije UN o klimi (COP25) u Madridu gdje predstavnici gotovo 200 zemalja razmatraju uzroke i posljedice klimatskih promjena.

Kada je riječ o EU, očekuje se da nova Evropska komisija slijedeće nedjelje predstavi dugoročni plan borbe protiv globalnog zagrevanja u javnosti poznat kao Evropski zeleni sporazum.

Aktivisti borbe za životnu sedinu kažu da EU treba da pojača napore kako bi osigurala da i dalje bude moguće ostvariti cilj Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. da se globalno zagrevanje ogranični na 1,5 stepeni Celzijusa do kraja vijeka.

"Sadašnji EU lideri su posljednja generacija koja može da spriječi promjene klime", ocijenio je direktor Mreže za klimatsku akciju Evropa (CAN Europe) Vendel Trio.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније