Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

04. 12. 2019. 22:13 >> 22:10
1

PRED VELIKE ODLUKE

Kim na bijelom konju na vrhu svete planine

Sjevernokorejski vođa Kim Džong Un jahao je na bijelom konju uz svetu planinu u svojoj drugoj takvoj simboličnoj posjeti za manje od dva mjeseca, javili su danas državni mediji, dok je njegov vojni šef osudio predsjednika SAD Donalda Trampa zbog pominjanja mogućnosti vojnog odgovora Sjevernoj Koreji.

Planina Pektu i bijeli konji su simboli povezani s dinastičkom vladavinom porodice Kim. Kim je tamo ranije ritualno odlazio pred donošenje važnih odluka.

Komentari njegovog načelnika Generalštaba najnoviji su znak da su izgledi za nastavak nuklearnih pregovora Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država nejasni.

Sjeverna Koreja je zaprijetila dodatnim provokativnim akcijama, ako Sjedinjene Države ne podnesu predlog za spas pregovora do kraja ove godine što je rok koji je Kim odredio Vašingtonu.

U srijedu uveče, Pak Džong Čon, načelnik Generalštaba (Sjeverno) Korejske narodne armije, izdao je saopštenje u kojem zamjera Trampu zbog nagovještaja da SAD mogu upotrijebiti vojnu silu protiv Sjeverne Koreje, ako diplomatija ne uspije, i upozorio da će svaki napad izazvati "užasne" posljedice po - Amerikance.

"Upotreba oružanih snaga nije privilegija samo Sjedinjenih Država", rekao je Park.

Rekao je da je Kim takođe bio "nezadovoljan što je čuo" Trampov komentar.

Govoreći u Londonu gdje je bio na samitu NATO-a, Tramp je u utorak rekao da je njegov odnos sa Kimom "zaista dobar", ali ga je pozvao da nastavi sa opredeljenjem za denuklearizaciju. Tramp je dodao: "Imamo najmoćniju vojsku koju smo ikada imali, i daleko smo najmoćnija država na svijetu, a nadamo se da nećemo morati da je upotrijebimo. Ali ako budemo morali, upotrijebićemo je".

Tramp je ranije prijetio da će baciti "vatru i gnijev" na Sjevernu Koreju i ismijavao Kima kao "maloga raketnog čovjeka" kada je 2017. izvršio niz testova oružja s ciljem izgradnje nuklearno naoružanih raketa sposobnih da dostignu američki kontinent.

Ali, njegov komentar u utorak o mogućoj upotrijebi vojne sile razljutio je Sjevernu Koreju jer on u posljednje vrijeme nije izgovarao takve prijetnje, već je Kimu dijelio pohvale. U septembru prošle godine Tramp je Kima nazvao "vrlo otvorenim" i "sjajnim" i rekao da su se on i Kim "zaljubili".

Kim je ranije nazvao Trampa "mentalno poremećenim starcem".

Državni mediji Sjevera su danas objavili niz fotografija Kima kako jaše konja po sniježnoj planini Pektu zajedno sa suprugom i sa svijim zvanlčnicima, svi na bijelim konjima.

Kim se posljednji put na konju popeo na tu planinu, najvišu na Korejskom poluostrvu, sredinom oktobra.

"Imperijalisti i klasni neprijatelji sve luđe pokušavaju da podriju ideološki, revolucionarni i klasni položaj naše stranke", rekao je Kim u očiglednoj referenci na SAD i Južnu Koreju. "Uvijek ćemo živjeti i raditi u borbenom duhu (planine) Pektua".

Pregovori o nuklearnoj aktivnosti mjesecima su u zastoju, a Sjeverna Koreja pokušava da izbori velike olakšice od sankcija i garancije spoljne bezbjednosti u zamjenu za djelimičnu denuklearizaciju. Kim i Trump sastali su se tri puta.

Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Koreje upozorilo je u utorak da je sasvim na Sjedinjenim Državama da odaberu koji će "božićni poklon" dobiti od Sjeverne Koreje. Zvaničnici Sjeverne Koreje ranije su rekli da od toga ša će SAD preduzeti zavisi da li će Sjeverna Koreja ukinuti svoj moratorijum na rakete dugog dometa i nuklearne probe.

Prošle nedjelje, Sjeverna Koreja je isprobala ispaljivanje projektila iz, kako je rekla, "super velikih" višecjevnih lansera raketa, za koje je vojska Južne Koreje rekla da su pale kraj istočne obale Sjeverne Koreje.

Zvanična sjevernokorejska novinska agencija KCNA je danas najavila da će Centralni komitet vladajuće Radničke partije krajem decembra razmotriti "ključna pitanja" u kontekstu "promijenjene situacije u zemlji i inostranstvu".

Kim je u ponedjeljak posjetio okrug Samđijon u podnožju planine Pektu da bi prisustvovao svečanom završetku radova kojima je tamošnji grad pretvoren u "simbol moderne civilizacije", javila je KCNA. Tamočnji grad ima muzej porodice Kim, skijašku stazu, kulturne centre, školu, bolnicu i fabrike.

Samđijon je bio jedan od glavnih građevinskih projekata koje je Kim pokrenuo u nastojanju da poboljša životni standard svog naroda i ojača svoju vladavinu. Niz građevinskih projekata je viđeno kao demonstracija njegove vlasti uprkos međunarodnim sankcijama od kojih se očekivalo da će smrviti privredu Sjeverne Koreje i prinuditi ga da digne ruke od svog nuklearnog programa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније