Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ RTS, objavila B.B. ]

06. 12. 2019. 09:39 >> 09:38

INTEGRACIJA STRANACA

Svaka četvrta osoba u Njemačkoj je migrantskog porijekla

Svaka četvrta osoba ili 25,5 odsto stanovništva u Njemačkoj ima migrantsko porijeklo, a Njemačka je napravila pomake u integraciji stranaca, navodi se u izvještaju savezne vlade u Berlinu.

Povjerenica njemačke vlade za pitanje integracije Anete Vidman-Mauc (CDU) smatra da je integracija u Njemačkoj na dobrom putu, te da je Savezna republika Njemačka useljenička zemlja i sposobna za integraciju. Izvještaj o stanju integracije u zemlji se objavljuje svake dvije godine.

"Potreba za poboljšanjem postoji na području obrazovanja migranata. Potrebna je bolja podrška kada je riječ o jeziku i uvođenje obaveznog testa o znanju jezika za djecu prije njihovog polaska u školu. Ženama je takođe potrebna veća podrška kako bi na tržištu rada mogle biti uspješne", rekla je ona.

S tim ciljem je, kako kaže Vidman-Mauc, potrebna "ofanziva integracije".

Ono što je takođe neophodno jeste efektivnija borba protiv mržnje prema strancima i diskriminacije na internetu.

"Podstrekači mržnje na različitim platformama moraju osjetiti da je pravna država pred njihovim vratima. Nakon napada u Haleu i ubistva Valtera Libkea u Kaselu, mora biti jasno da desničarski ekstremizam, antisemitizam i mržnja prema muslimanima predstavljaju realnu opasnost", rekla je povjerenica njemačke vlade za pitanja integracije. Isto važi, kako je rekla, za islamski ekstremizam.

Opozicija u Bundestagu kritikovala je rad vlade po pitanju integracije.

Filiz Polat, portparolka Zelenih za pitanja migracije i politiku integracije je rekla da Njemačka sve češće donosi odluku o dozvoli boravka (u zemlji) na osnovu mogućnosti i šansi kada je riječ o ekonomskoj i društvenoj participaciji.

Ona takođe kaže da se mnogi ljudi koji nemaju siguran boravak u zemlji suočavaju sa zabranom rada, a takođe je onemogućeno regularno pohađanje škole i ponude kada je riječ o integraciji.

Stranka Ljevice smatra da vlada presporo sprovodi "važne predloge za integraciju na tržištu rada".

"Za stvarnu reprezentaciju našeg useljeničkog društva još uvijek nedostaje osoba sa migrantskom pozadinom na rukovodećim pozicijama u javnim službama", kaže Gekaj Akbulut, portparolka Ljevice za pitanja integracije.

Svaka četvrta osoba u Njemačkoj ima migrantsko porijeklo što je 25,5 odsto stanovništva. Prošle godine je 52 procenta tih osoba imalo njemačko državljanstvo, dok se 48 procenata vodilo kao stranci, navodi se u izvještaju o integraciji predstavljenom u utorak.

Podaci pokazuju da je useljavanje u Njemačku smanjeno: prošle godine je u zemlju došlo oko 1,6 miliona ljudi, što je 300.000 manje nego prethodne godine. Više od polovine, 53 odsto useljenika, stiglo je iz zemalja Evropske unije.

I broj zahtjeva za azil znatno je smanjen: U prvih deset mjeseci 2019. godine taj broj je iznosio oko 141.900. Poređenja radi, 2018. je bilo podnijeto oko 185.800 zahtjeva, a 2017. godine više od 222.000.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније