Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B92 [ Objavio: O. Z. ]

09. 12. 2019. 21:12   >>  21:10 2

ZVANIČNICI SAD

Skrivali dokaze o ratu u Avganistanu

Vašington post objavio je insajderske detalje o tome šta je, kako je navedeno, pošlo po zlu u najdužem oružanom sukobu u istoriji SAD - u Avganistanu.

Za skoro dvije decenije rata u Avganistanu, lideri SAD su neprestano ponavljali: Napredujemo. Nijesu napredovali, piše list, pokazuju dokumenti iz vlade. I lideri su to dobro znali, prenosi B92.

Povjerljivi vladini dokumenti koje je priukupio Vašington post pokazuju da visoki zvaničnici SAD nijesu govorili istinu o ratu u Avganistanu tokom 18-godišnje kampanje, dajući "ružičaste" izjave, za koje su znali da su lažne i skrivajući dokaze da je rat postao siguran poraz.

Dokumetni su prikupljeni kao federalni projekat istraživanja ključnih grešaka u najdužem oružanom sukobu u istoriji SAD. Oni uključuju više od 2.000 stranica neobjavljenih interjvua s ljudima koji su imali direktno učešće u ratu, od generala do diplomata i humanitarnih radnika, kao i avganistanskih zvaničnika.

Vlada SAD pokušala je da sakrije identitete većine iz tih intervjua. Vašington post pobijedio je na sudu poslije tri godine zahvaljujući ustavu.

"Bili smo lišeni fundamentalnog razumijevanja Avganistana - nijesmo imali ideju šta radimo", rekao je 2015. u tim intervjuima Daglas Lut, general vojske koji je služio u Avganistanu, za vrijeme Buša i Obame.

"Da su Amerikanci znali veličinu ove disfunkcionalnosti... Izgubljeno je 2.400 života", odao je Lut, okrivljujući za smrt vojnog osoblja birokratiju Kongresa, Pentagona i Stejt departmenta.

Od 2001. godine više od 775.000 američkih vojnika poslato je u Avganistan, mnogi u više navrata. Od toga 2.300 je poginulo i 20.589 je ranjeno, prema podacima Ministarstva odbrane.

U intervjuima službeniika različitih statusa provlači se da tri predsjednika - Džordž Buš, Barak Obama i Donald Tramp, koji s njihovim vojnim komandantima nijesu uspjeli da sprovedu svoja obećanja o pobjedi u Avganistanu.

Mnogi su intervjuisani s pretpostavkom da njihove izjave neće postati javne i otvoreno su govorili da su ratne strategije bile pune fatalnih grešaka i da je Vašington potrošio ogromne sume novca pokušavajući da preobrazi Avganistan u modernu naciju.

Ističe se da je vlada SAD bila neuspješna u pokušajima da iskorijeni korupciju, izgradi kompetentnu vojsku Avganistana i spriječi trgovinu opijumom.

Potrošena suma novca je ogromna, navodi Vašington post. Od 2001. godine Ministarstvo odbrane, Stejt department i Američka agencija za međunarodni razvoj potrošili su između 934 i 978 milijardi dolara, prema procjeni Neta Kraforda, profesora političkih nauka na Univerzitetu Braun.

U to nije uračunat novac potrošen na djelovanje CIA i Odjeljenja za veterane, koje je odgovorno za medicinsku pomoć ranjenim veteranima.

"Kako smo potrošili bilion dolara? Nakon ubistva Osame bin Ladena rekao sam da nam se on vjerovatno smije u grobu zbog novca koji smo potrošili na Avganistan", rekao je Džefri Igers, penzionisani marinac i službenik Bijele kuće Buša i Obame.

Dokumenti koje je prikupio američki list takođe pokazuju dugu listu kontradiktornih javnih izjava američkih predsjednika, vojnih zapovednika i diplomata koji su iz godine u godinu uvjeravali Amerikance da napreduju u Avganistanu i da je rat vrijedan ratovanja.

Neki od njih pokazuju da eksplicitne i uporne napore vlade SAD da namjerno obmanjuju javnost. I statistike su mijenjane.

Intervjue je radila federalna agencija Džona Sopka, kancelarija specijalnog inspektora za rekonstrukciju dešavanja u Avganistanu, poznata kao SIGAR, koju je osnovao Kongres 2008. godine radi istrage prevare u ratnoj zoni.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније