Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ b92; ]

10. 12. 2019. 15:48   >>  15:47

U 84. GODINI

Umro bivši gradonačelnik Moskve Luškov

Umro je Jurij (Juri) Luškov, gradonačelnik Moskve od 1992. do 2010, javili su danas ruski mediji.

 


Televizija Rusija 24 objavila je danas da je bivši gradonačelnik Moskve umro u 84. godini u NJemačkoj gdJe je bio podvrgnut operaciji srca. 

"Iskreno žalim što je otišao taj energičan i veseo čovek, koji je vodio Moskvu tokom teškog postsovjetskog perioda i učinio mnogo za grad i za Moskovljane. Moje saučešće njegovoj porodici i njegovim bližnjim", napisao je na Tviteru sadašnji gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin. 

Na mjesto gradonačelnika imenovao ga je tadašnji predsjednik Boris Jeljcin 1992. godine. Luškov je transformisao glavni grad Rusije na kontroverzan način i bio je optuživan za korupciju i kritikovan zbog rušenja istorijskih zgrada žrtava građevinskih spekulacija. 

Njegova supruga Jelena Baturina, obogatila se u nekretninama i izgradnji u Moskvi i prema časopisu Forbs je najbogatija žena u Rusiji, vrijedna 1,2 milijardi dolara. 

Bio je istaknuta figura na ruskoj političkoj sceni i jedno vrijeme viđen kao nasljednik Borisa Jeljcina na mjestu predsjednika krajem 1990-ih a Luškova je smijenio Kremlj 2010, pošto je "izgubio povjerenje"  predsjednika Dmitrija Medvedeva i tadašnjeg premijera Vladimira Putina.

Luškova je zamijenio Sergej Sobjanjin koji je bio zamjenik tadašnjeg predsjednika vlade Putina.

Poslije otpuštanja Luškov je napustio vladajuću partiju Jedinstvena Rusija i povukao se iz političkog života, a rijetko se pojavljivao u medijima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније