Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

11. 12. 2019. 22:29 >> 22:28
1

TEŠKA POLITIČKA GODINA

Izrael čekaju novi izbori

Izraelski parlament, Kneset, danas će, kako se očekuje, usvojiti zakon o sopstvenom raspuštanju što će označiti kraj 22. sastava.

 

Ova godina ostaće upamćena kao najteža u političkoj istoriji Izraela, pišu izraelski mediji.

Tom odlukom će se otvoriti put trećim izborima u roku od 11 mjeseci, ako se u posljednjem trenutku ne objavi da je postignut preokret u dogovoru o novoj vladajućoj koaliciji.

Pošto je je Izrael podijeljena država i da je duboko nepovjerenje između rivalskih grupa, nema garancija da će se novim glasanjem prevazići nestabilnost koja traje od prvih izbora ove godine, održanih u aprilu.

Nova izborna kampanja i izborni dan koji je nacionalni praznik koštaće izraelsku ekonomiju milijarde, navodi AP.

Izrael ima prelaznu vladu koja ne može da donosi zakone i budžet, ni da imenuje funkcionere, što već košta zemlju, objašnjava Johanan Plesner, predsjednik Demokratskog instituta Izrael.

Jedinim izlazom iz političkog zastoja smatra se vlada nacionalnog jedinstva između konzervativnog Likuda premijera Izraela Benjamina Netanjahua i njegovog glavnog rivala, lidera saveza partija centra Plavo i belo Benija Ganca, bivšeg komandanta izraelske vojske.

Oni bi zajedno imali solidnu većinu među ukupno 120 poslanika Kneseta.

Ganc, međutim, neće da bude u vladi na čijem je čelu Netanjahu protiv koga je u novembru podignuta optužnica zbog prevare, zloupotrebe povjerenja u tri korupcionaška slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

Netanjahu, premijer duže od 13 godina, najviše u istoriji Izraela, očajnički nastoji da ostane na vlasti kako bi se iz kabineta predsednika vlade branio od optužbi.

A ako se ipak formira vlada nacionalnog jedinstva, on zahtijeva da u okviru eventualnog dogovora o rotaciji na mjestu premijera, on na njemu bude prvi - iz istih razloga.

Takođe odbija da odustane od savezništva s drugim desničarskim i partijama ultraortodoksnih Jevreja.

Ganc je međutim izrazio spremnost da se dogovori o vladi nacionalnog jedinstva ako na čelo Likuda dođe neko drugi, umjesto Netanjahua.

Partijski izbori u Likud zakazani su danas za 26. decembar, ali je Netnjahu je za sada uspio da suzbije svaku pobunu unutar svoje partije.

On ima samo jednog rivala - Gideona Sara koji tvrdi da je sposoban da obezbijedi izvornu pobjedu Likudu ako postane vođa stranke.

Uz Netanjahua su svi najviši funkcioneri Likuda te se očekuje da on ipak pobijedi Sara na partijskim izborima.

Netanjahu ne mora da se povuče zbog optužnice, ali izraelski zakon ne navodi sasvim jasno da li može dobiti mandat da oformi vladu nakon novih izbora, te će o tome morati da odluči vrhovni tužilac.

Najnovija ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da se očekuje da se poslije izbora nastavi politički zastoj u Izraelu sličan dosadašnjem.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније