Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

11. 12. 2019. 22:05 >> 22:04

ČEKAJU DOZVOLU

Boing 737 Maks neće letjeti prije 2020.

Boing 737 Maks, prizemljen od sredine marta poslije dvije tragedije u kojima je poginulo 346 ljudi, neće početi ponovo da leti prije 2020. godine, rekao je danas Šef američke savezne agencije za avijaciju (FAA) Stiv Dikson.

"Ima jedan broj procedura, važnih etapa koje treba preći i ako proračunate da svaka etapa uzima vrijeme, to će se produžiti u 2020. godinu", rekao je Dikson za američku finansijsku televiziju CNBC.

On je odgovarao na pitanje da li će njegova agencija ove godine izdati potvrdu za modifikovan Boing 737 Maks.

FAA je na meti kritika zato što je dao certifikat za određene ključne sisteme Boingovog Maksa, uključujući softver MCAS, koji se smatra odgovornim za nesreće, i ne namjerava da se žuri dok dubinski ne provjeri izmjene koje je Boing uveo u avion, rekao je Dikson.

Prvo treba da odobri novi sistem MCAS, zatim da sprovede test let da utvrdi da svi sitemi funkcionišu korektno i zatim da odobri potrebnu obuku za pilote.

"Pozvaćemo međunarodne pilote da nam pomognu u tom procesu i zatim ćemo objaviti izvještaj i tražiti od javnosti komentare i primjedbe", rekao je šef američkog regulatornog tijela.

Upitan da li to može biti krajem januara ili krajem februara 2020. on je rekao da je teško reći i da nema kristalnu kuglu.

On je dodao da je važno da timovi FAA blisko sarađuju sa međunarodnim regulatornim tijelima i Boingom da osiguraju da se sve radi kako treba.

Neizvjesnost oko datuma vraćanja u rad aviona 737 Maks, koji predstavljaju gotovo 80 odsto narudžbi Boinga, predstavlja težak udarac za tog konstruktora aviona, koji se nadao da će tokom decembra dobiti odobrenje da ponovo leti u SAD.

Dikson treba danas da bude saslušan u američkom Kongresu oko bliskih veza između FAA i Boinga i navodnim propustima tokom prvobitnog odobravanja Maksa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније