Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

13. 12. 2019. 07:42   >>  09:49 8

OBEĆAO

Pobjeda Džonsona: Bregzit će biti na vrijeme

Konzervativci britanskog premijera Borisa Džonsona osvojili su većinu u Parlamentu Velike Britanije, zvanični su jutros objavljeni rezultati vanrednih opštih izbora. On je obećao danas da će Bregzit biti postignut "na vrijeme".

 

Kako se navodi, Konzervativci su dostigli potrebnu većinu od 326, od ukupno 650 mjesta. Prema izlaznim anketama Bi-Bi-Sija (BBC) i Skaj njuza, Torijevci bi trebalo da osvoje 328 poslaničkih mesta.

Rezultat izbora potvrđuje da je otvoren put lideru konzervativne stranke za izlazak Velike Britanije iz EU do 31. januara 2020. godine.

Džonson je rekao da su izbori pokazali "neospornu odluku" Britanaca da napuste Evropsku uniju. Rezultat izbora potvrđuje da je otvoren put za izlazak Velike Britanije iz EU 31. januara 2020. godine.

Poslije tri godine neslaganja oko Bregzita, "staviću tačku na te besmislice i sprovešćemo ga na vrijeme do 31. januara", rekao je konzervativni lider svojim pristalicama u Londonu.

On je poručio da će "danonoćno" raditi da bi opravdao povjerenje koje su mu ukazali birači i zahvalio pristalicama Laburista koji su prvi put podržali Konzervativnu stranku. 

"Ljudi žele promjenu…ne možemo i ne smijemo da ih razočaramo", rekao je Džonson dan poslije izbora na kojima su Konzervativci, kako je naveo, izvojevali "istorijsku pobjedu".

Prema projekciji Bi-Bi-Sija (BBC) Torijevci će dobiti 364 poslanika, Labursti 203, Liberalne demokrate 12, Zeleni jednog, Socijaldemokrate iz "Plaid Cymfru“ četiri, Stranka za Bregzit nijednog i SNP 48.

Korbin razočaran

Lider laburista Džeremi Korbin izjavio je da je "veoma razočaran" rezultatom parlamentarnih izbora u Britaniji i da "neće voditi stranku na sljedećim izborima".

Korbin je rekao da Laburisti treba da počnu da razmišljaju o ishodu izbora i budućoj politici stranke.

Laburisti su pretrpjeli poraz na izborima, izgubivši više od 50 poslaničkih mjesta, dok su Konzervativci  premijera Borisa Džnsona osvojili apsolutnu većinu i time potvrdili put Britanije za izlazak iz EU 31. januara 2020.

Korbin je uoči izbora rekao da bi Laburisti, ako dobiju većinu, okončali Bregzit uz novi sporazum koji bi podnijeli javnosti na na referendumu, uz opciju ostanka u EU.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније