Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

16. 12. 2019. 23:07 >> 23:10

KINESKI PREMIJER

Nemiri naštetili društvu Hong Konga

Nemiri zbog amandmana na zakon o izručenju su naškodili društvu Hong Konga na svim frontovima, rekao je danas kineski premijer Li Kećijang prilikom susreta sa šeficom te poluautonomne oblasti Keri Lam.

Keri Lam došla je u Peking na razgovore sa kineskim premijerom Si Đinpingom.

To je njena prva posjeta Pekingu od kada su prodemokratski kandidati osvojili ubjedljivu pobjedu na hongkonškim izborima, odrazu kritike građana na njeno djelovanje za vrijeme višemjesečnih antivladinih protesta.

"U toku prošle godine naša politika, ekonomija i društvo zaista su se suočili sa velikim problemima", rekla je Keri Lam tokom sastanka sa Lijem. Li je ponovio podršku kineske centralne vlade njenoj administraciji.

Veliki protesti u Hong Kongu počeli su u junu kao odgovor na predloženi zakon o izručenju koji bi dozvolio da se gradjanima Honkonga sudi u kopnenom delu Kine. Zakon je u medjuvremenu povučen ali demonstranti su nastavili da traže šire demokratske reforme i nezavisnu istragu o policijskoj brutalnosti prema demonstrantima.

Neki demonstrati su sve više pribjegavali nasilju. Zatišje od oko dvije nedjelje u sukobima između policije i demonstranata prekinuto je juče kada su demonstranti bacali cigle na policiju, čekićima lomili semafore i blokirali ulice dok je policija upotrijebila suzavac protiv njih.

Demonstranti u Hong Kongu kažu da ne očekuju da će vođe Pekinga otpustiti Lam u bliskoj budućnosti zato što bi to za njih bilo neprijatno i predstavljalo suviše veliku pobjedu za protestni pokret.

Hong Kong, bivša britanska kolonija vraćen je Kini 1977, a gradu je obećano više demokratskih sloboda nego što je dozvoljeno u kopnenom dijelu Kine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније